Kjøp riktig skiutstyr

Har du smerter i foten etter en dag i bakken? Syns skiene gir lite respons i høy fart? Føler deg som bambi på isen? Gruer deg til å ta på skistøvlene? Sånn skal det ikke være.

14. nov. 2022
Tekst: Paul Norheim
Foto: Anton Sport

Alpint utstyr er dyrt og når du først skal investere penger i det er det greit å vite at utstyret fungerer som det skal og at man har valgt riktig. Dårlig tilpasning, dårlig vedlikehold eller feil valg av utstyr kan unngås. Derfor anbefaler jeg å velge utstyr basert på bruksområde og kunnskap, tenk deg godt om før du går for det billigste, fineste, dyreste eller sier deg fornøyd. Du kan spare mye smerte og irritasjon på å velge riktig utstyr. Sett deg inn i det du kjøper. Og når du først har kjøpt noe, husk å vedlikeholde det.

Hvis du ønsker å unngå problemer med utstyret, men mangler kunnskap bør du oppsøke noen som har det. Tenk også over ønsker med tanke på bruksområdet til utstyret. Ha mange spørsmål og forvent å bli spurt mange spørsmål.

Tenk at jo bedre en blir på ski, jo flere dager man tilbringer på utstyret sitt, jo bedre kjenner man irritasjonene som kan oppstå med utstyret. Det betyr ikke at en nybegynner på ski trenger det beste og dyreste utstyret butikken har å by på. For eksempel vil utstyr som er ment for eksperten vanligvis koste mer, men gi lite nytte for en nybegynner. Det handler om tilpasning og forståelse. Det er blant annet viktig å tilpasse skiutstyret etter skiferdighet, mål, kropp, og egne preferanser.

Pro Tips: Forrige års utstyrsmodeller er som oftest like bra som årets, men er oftere på tilbud og billigere.

Skisko er et eksempel på hvorfor riktig utstyr er så viktig. Dårlige tilpassede skisko kan gi varige skader på føttene, som for eksempel dannelse av bruskvev. Feil valg av sko kan også gjøre at du ikke får noe ut av de nye skienes egenskaper. Godt tilpassede sko skal i lengden være komfortable og sitte støpt på foten uten å irritere. Heldigvis kan en skisko tilpasses på de fleste tenkelige måter for å optimalisere prestasjon og komfort.

Riktig størrelse, egne fotsåler, tilpasset skall og egen liner er ting som kan snu skiopplevelsen på hodet. Når man trer en plastikksko på foten skal den være formet etter. Dette er en logikk de fleste ser ut til å glemme. Feil valg av egenskaper og dårlige egenskaper kan også slå negativt ut på teknikk og kjørefølelse.

Men, husk, det er ikke bare skisko som bør tilpasses. Riktige valg av staver, sikkerhetsutstyr, sekk, ski og annet utstyr gir en forbedret og sikrere ski opplevelse.

Skotilpasning kan virke dyrt men burde være en naturlig investering ved kjøp av nye støvler. Skall, såler og innersåle burde tilpasses. Jo flere dager på ski i året, desto viktigere. Ski støvelen er den viktigste delen av skiutstyret.

Riktig tilpasset og vedlikeholdt utstyr gjør deg ikke bare blidere i bakken, men minsker også risikoen for skade. Noen eksempler: - Sitter skoen løst kan du lettere miste kontroll. - Ski er som skøyter, uten skikkelige kanter kan du glemme alt som heter kontroll på is. - Dårlig vekttilpasning på bindingen kan føre til korsbåndskade ved fall. - Korte ski i høy fart er lite stabile som øker risikoen.
- Dårlig tilpasset utstyr kan føre til dårlig teknikk som igjen kan føre til skader.


Trenger du hjelp med tilpassing av alpinstøvlene dine kan du kontakte Anton Sport Bekkestua, CC-Vest, Sandvika, Røa, Fornebu og Strømmen.