Sommerski i Norge

Om sommeren kan en alltid dra til Sør-Amerika eller New Zealand på jakt etter vinter. Men, om slush og ski i bar overkropp høres fristende ut kan sommeren også by på en dose skiglede her til lands. Det fins en rekke destinasjoner i Norge for alle de som ikke klarer å legge vinteren helt på hylla.

Ved Galdhøpiggen alpinsenter i Jotunheimen, Folgefonna ved Hardangerfjorden og ved Tystigen på Stryn samler det seg hver sommer ski-entusiaster. Heisanleggene gir deg muligheten til å boltre deg i herlig myk snø, i fantastisk sommervarme og med en eventyrlig utsikt over norske fjell med sommergrønt fjordlandskap. Anleggene benyttes også årlig til trening blant alpinlag, parkstjerner og landslag. Det er en helt unik følelse å stå på ski i Norge om sommeren og er noe jeg anbefaler på det varmeste.

18. juni 2018
Tekst: Paul Norheim
Foto: Paul Norheim, Friispirit og Völkl

Stryn Sommerskisenter

Ligger spektakulært til på gamle strynefjellsveien og åpner vanligvis i mai etter at veien har blitt brøytet. I år stengte de dessverre 10. juni på grunn av ekstremt stor snøsmelting, men normalt holder de åpent til ut i juli. Stryn gir ikke bare deilig frikjøring, den gir også et fint utgangspunkt for toppturer med utrolig utsikt tidlig på sommeren. Det er hit du drar hvis du er ivrig på heisbasert frikjøring eller har lyst å ha det gøy på upreparert slush. Kjøring skjer på eget ansvar, men det er sikre forhold i bakken. Her kan du ikke forvente preparerte løyper. Det fins utrolig mange frikjøringsmuligheter samtidig som hopp og en liten terrengpark bygges. Stryn Sommerski har i teorien to stolheiser til disposisjon, der den øvre gir tilgang på bre, men denne er dessverre nå ute av drift. Nedre heis gir for det om masse moro og er kanskje det eneste stedet som gir mulighet for heisbasert kjøring utenfor bre til langt ut på sommeren.

Stryn Sommerski skiller seg ut fra andre senter med tanke på terreng og skimuligheter.

Galdhøpiggen Sommerskisenter

Ligger rett ved Juvasshytta og Galdhøpiggen på 1850moh. Den pleier å åpne i mai og holder noen ganger åpent helt til høsten melder sin ankomst. De har et heistrekk og T-kroken tar deg på toppen av breen med fin utsikt over Jotunheimen. De siste årene har de satset mer og mer på park og hopp. Samtidig finner man preparerte løyper som kan gi meget gode forhold tidlig på morgenen før solen setter tak. Her kan man også møte på det norske alpinlandslaget, og da kan det men være trangt om plassen i løypen. Breen brukes til alt fra slalåm til super G trening på grunn av gode forhold. Sammenlignet med Stryn er det få frikjøringsmuligheter. Hit drar du for løypebasert sommerski eller park. Det er heller ikke langt til Galdhøpiggen som normalt sett kan nås på ski fra Juvasshytta hvis snøforholdene tillater det, eller bein. Det mest positive med Galdhøpiggen sommerskisenter er forholdene.

Senteret ligger høyt over havet og gir sikre forhold som gjør det mulig å holde åpent hele sommeren.

Fonna

Fonna er lokalisert på 1200moh og gir deg mulighet til å kjøre ski på Norges tredje største isbre: Folgefonna. Skisenteret ligger i spektakulært fjordlandskap med utsikt ned til Hardangerfjorden. De fleste burde ta kjøreturen bare for utsikten. Mulighetene på Folgefonna er mange. Det bygges hvert år en veldig bra terrengpark som også benyttes av flere landslag og proffe. Breen gir muligheter for deilig preparert sommerslush. Sent på våren og tidlig på sommeren er det også noen muligheter for frikjøring utenfor løypa, og dersom man tar fellene fatt åpner det seg enda flere alternativer. Dessverre forsvinner disse når snøen smelter, så forholdene varier derfor fra år til år. Det kommer mange alpinlag til Fonna og noen kan oppleve at det er litt trangt om plassen. Det fine er at et område alltid er åpent for turister. Selv har ikke jeg opplevd mangel på plass bortsett fra i kafeen og man burde forvente litt kø i T-kroken midt på de travleste tidene.

Her drar du hvis du skal gjøre litt av alt; herje i terrengparken, kjøre løype, bli begeistret over norsk natur og kanskje få en rask sommerslushtur utenfor breen.