Barmarkstrening for skientusiaster

Selv om vi er så heldige å disponere sommerskisentre her i Norge, starter skisesongen for de fleste tidligst i november og defineres av første dag på ski. I alpintsirkuset markeres starten av en ny sesong med en barmarksperiode i starten av sommeren, etterfulgt av skitrening på bre og gjerne en periode på den sørlige halvkule, mot høsten. Alt skal være klart til konkurransestart i november. Jeg mener alle burde følge deres eksempel: Sesongstart begynner ved første barmarksøkt, motivert mot vinteren og målrettet jobbing.

14. nov. 2022
Tekst: Paul Norheim
Foto: Vemund Øvstehage

Den store forskjellen mellom toppidrettsutøvere og alle oss andre er at de bruker barmaksperioden til å bli sterkere og prestere bedre enn året før. Resten av året vedlikeholder de systemet. Den gjennomsnittlige nordmannen på alpinski bruker gjerne barmarksperioden før vinteren til å prøve å komme i form eller er uviten rundt den. Noen klarer å forberede seg, andre får kjenne på følgene av et mislykket forsøk. Mange kjenner ikke til viktigheten rundt et sånt opplegg. For de som ikke kjenner til barmark står det for trening som ikke gjennomføres på snø, men som skal danne grunnlaget for å kunne prestere på ski. Eksempler kan være styrketrening med vekter eller koordinasjonstrening. Med målrettet barmarkstreningtrening kan vi unngå å bli for sent ute og måtte skylde på formen senere i sesongen. Selv for nybegynnere er dette veldig viktig fordi jo bedre fysisk forberedt kroppen er, jo lettere blir det å stå på ski, holde ut og ta til seg ny læring.

Tips: Knebøy er den viktigste alpinspesifikke treningen du kan gjøre, og bør være en del av alle barmarksprogrammer.

Barmarkstrening

For de fleste av oss blir det kanskje litt i overkant å starte sesongen i juni. Jeg bruker gjerne juni til å avslutte topptursesongen på ski og til å øve triks på sommersnø. Men, uavhengig av når vi bestemmer oss for å starte neste skisesong, burde man tenke barmark og mål. Barmarken bør planlegges, tilrettelegges og markere sesongstart. Det er viktig å minnes at ikke all trening er effektiv. Hvis vi legger inn «kassehopp» i treningen bør det være begrunnet. Kunnskap rundt trening er viktig. Det er lite poeng å trene biceps når man burde trent lår, eller styrke når man burde trent kondisjon. Det er også viktig å måle overføringsverdien av treningen. Overføringsverdien handler om hvor nyttig trening kan være med tanke på idretten. At du sykler hver dag mot sesongstarten på ski, betyr ikke nødvendigvis at du trener effektivt, eller at treningen er nyttig for kommende alpinsesong.

Tips: Studier viser klart at styrketrening av de store muskelgruppene i underekstremitetene er den viktigste formen for trening med tanke på kravene som stilles innen alpint. Nybegynner eller ekspert, alle bør sette av tid til dette.

Barmarkstrening

Samtidig er det er viktig å være realistisk. Det tar tid å bygge opp formen og den er veldig lett å miste. Man bør tilrettelegge treningen etter hvor mye energi og tid en disponerer. Målsetninger bør avgjøre når vi skal begynne å trene barmark og dermed sesongstart. Etter hver sesong setter jeg meg ned og noterer mål og delmål for kommende sesong. Målsetninger bidrar blant annet til økt motivasjon, tilrettelegging av trening og effektiv trening. Når man setter seg mål syns jeg det er viktig å spørre seg hva man ønsker å oppnå eller forbedre, motivasjonen bak, om det kan gjennomføres og hva som skal til for å lykkes. Kanskje er det tekniske elementer, kanskje kondisjon eller styrke. Kanskje ønsker man å stå 60dager på ski eller vinne Senior NM i mars, eller kanskje det bare handler om glede med familien. Grunnene kan være mange. Målene kan også være mentale som for eksempel å mestre, å ikke gi etter under press under renn.

Tips: Dårlig kondisjon bidrar ikke bare til andpustende og korte dager i bakken. Det kan også føre til at man blir utslitt tidlig i sesongen og at kroppen ikke takler flere dager på ski på rad. Det er derfor veldig viktig å trene opp kondisjonen før sesongstart.

Kort oppsummert mener jeg at alpinsesongen starter når vi selv har lyst, og at den bør baseres på egne målsetninger. Sesongen bør starte med et barmarksopplegg rettet mot kravene som stilles når vi står på ski og målene vi har satt oss for sesongen. Når vi først kommer oss ut på ski igjen er det viktig å huske på at det kan og bør ta litt tid å bli trygg på utstyr, teknikk og form. Følg med på Anton Sport sine sider denne sommeren for tips rundt barmarkstrening spesifikt rettet mot alpint.