Didrik Hermansen, som er i den internasjonale toppen i terrengultra og som flere ganger har blitt kåret til årets ultraløper av Norges Friidrettsforbund. Han har satt sammen et treningsprogram mot Ecotrail for deg som skal løpe enten 10, 21, 31, 50 og 80 km. Treningsprogrammet er satt opp fra mars måned og mot løpet i mai.
Distanser: 10, 21, 31, 50 og 80 km
Periode: Mars
Didrik Hermansen legger særlig vekt på dette i treningen: 1: Kontinuitet 2: Kontinuitet 3: Kontinuitet Spør du han hvilken økt han prioriterer hvis uka blir for travel, er svaret: langturen.
Antall timer per uke, ikke antall kilometer
Det er mange som er opptatt av å logge et visst antall kilometer per uke. Legg merke til at Didrik ikke har angitt øktene i kilometer, men i minutter. Det er antall timer i uken, som det er lagt opp til her. 30 km på teknisk sti tar mye lenger tid enn å løpe 30 km på flat asfalt, for eksempel.
Begreper
I denne veiledningen nevnes noen begreper, som f.eks «terskel/terskel-økt». Enkelt sagt betyr det at du løper med høy intensitet, men uten å miste kontroll på melkesyra. Du skal ikke bli stiv pinne. Overfladisk sagt skal kroppen klare å kvitte seg med like mye melkesyre som den produserer. Følger du denne veiledningen de neste månedene, skal du kunne klare å flytte denne grensen.
Der det f.eks står 5x5 – betyr det fem drag på fem minutter hver. Men det betyr ikke at det MÅ være fem minutter. Det kan også være tre eller fire minutter. Kjenn på dagsformen!
Og akkurat den, dagsformen altså, er viktig at du kjenner på. Du bør ikke følge et treningsprogram slavisk, heller ikke vår veiledning. Men plukker du opp basisen i denne og tilpasser ditt liv og grunnlag, så skal du se at du får en best mulig fysisk opplevelse i Ecotrail Oslo, eller andre løp du har tenkt å delta i til våren. Mentalt blir du også sterkere ved å gjennomføre flere av de øktene som dukker opp i ukene som kommer.
Lenger ut i veiledningen vil også noen uker bestå av «testløp» og andre økter og hvordan du kan tilpasse disse i forhold til ukens langtur. Det vil vi beskrive nærmere når den tid kommer. Vi skal også etterhvert legge ut noen videosnutter, og snakke litt om typiske løpeskader.
Bytte ut løpeskoene med langrennski?
Løping er effektiv treningsform, det er jo ikke noe hvileskjær. Vil du bytte ut løping med ski i treningsøyemed, kan du gjerne legge til en halvtime på økta. Klarer du å få til jevnt med ukentlige løpeturer gjennom vinteren, stiller du rusta til våren!
Husk at Ecotrail har en Facebook-gruppe, der kan du spørre om det du måtte lure på i forbindelse med løping. Se grupper i venstre meny på Facebook-veggen deres.
Nybegynnergraden for løping avhenger av om du har vært stillesittende, fysisk aktiv i annen idrett og er tung eller normalvektig, blant annet. Du vet selv din bakgrunn og forutsetninger – og du vet at løping er noe av det «verste» man kan gjøre når kondisen ikke er på topp...