Alaska for alle - Del II

Reisebrev nummer to fra Alaska handler om ski og toppturmulighetene rundt Anchorage. Med base rett utenfor Wasilla, en liten time nord fra Anchorage, og lokal guide, har jeg tilbrakt mye av den siste tiden på å utforske skiterrenget rundt fjellene i Hatcher’s Pass. Her kan fellene og skia få kjørt seg skikkelig.

14. nov. 2022
Tekst: Paul J. Norheim
Foto: Paul J. Norheim

Hatcher’s Pass

En fjellovergang som ligger en time og 15 minutter fra Anchorage og ca. 20 min unna Wasilla. Overgangen er vinterstengt men man kan fint kjøre opp helt til enden av Gold Cord Rd., parkeringen ved Hatcher’s Pass Lodge. Det fins en god del parkeringsplasser langs veien og en stor i enden der man i tillegg finner 10 km med preparerte langrennsløyper. Toppene gir ikke så mange høydemeter og kan derfor fint «lappes» og kombineres. Når solen skinner kan du hvile øyene dine på Denali fra flere av dem.

Hatcher’s Pass er lett tilgjengelig med bil, har gode parkeringsmuligheter, turer i alle slags vanskelighetsgrader og lengder, rennekjøring, «low angel powder», spines, gode snøforhold og blir nesten aldri oppkjørt med unntak av på skyfrie helligdager da de lokale stormer fjellet. Dette er rett og slett en lekeplass jeg har falt for. Hatcher’s har kanskje ikke det mest spektakulære og dramatiske landskapet i Alaska, men har uendelige med muligheter for ekstremt god skikjøring. I mine øyner er det det mest tilgjengelige fjellområdet i Alaska som kan by på alt en skibums, toppturentusiast og skikjører drømmer om med unntak av skogskjøring. Stedet er en skjult perle.

Noen tips:

  • Sjekke det lokale snøskredvarselet på internett
  • Vente 48 timer etter kraftig snøfall
  • Snakke med de lokale en møter på parkeringsplassen
  • Unngå terrengfeller (disse er det mange av!)
  • Sjekke ut Marmot, Microdot, Government Peak, Gold Cord og Presidents Ridge.

Kart med gode ski linjer og topper kan du finne her.

Turnagain Pass

Er en fjellovergang som ligger ca. en time sørøst for Anchorage. Toppene her er høyere, mer utilgjengelige og gir tilgang til brattere terreng og ekstreme landskap enn Hatcher’s Pass. Jeg ble rett og slett satt ut av stedet ved første øyekast. Jeg har opplevd godbiter som biblioteker fullt med bratte spines og renner, skogskjøring og fine topper. Her fins det linjer man bare ser i skifilmer. Det fins utallige syke toppturmuligheter. - Ja, stedet appellerer til ekstrem skikjøring. Men, ikke bli skremt. Området byr også på muligheter for alle nivå. Der nordsiden kan være bratt kan sørsiden være en lett kjørbar rygg.

Når du kjører inn i dalen til Turnagain pass er tre 3 parkeringsplasser som danner grunnlaget for turer. Minuset med Turnagain er at flere av toppene og turene har lange inn- og utmarsjer. Dette bør tas med i tidsberegningen. Det blir også oppkjørt mye raskere enn Hatcher's, spesielt skogen. Unntaket er de mer ekstreme linjene. Utvalget av nedkjøringer har gjort at vi enda ikke har kjørt ned den samme linjen som vi gikk opp. Jeg kan derfor anbefale å planlegge nedkjøringen nøye og ta sikkerhetsvurderinger fortløpende.

Tips til turer og linjer:

  • Eddies Woods: etter eller under snøfall, for alle nivå (første parkering)
  • Tin Can: med tanke på mulige nedkjøringer og forskjellige vanskelighetsnivå (andre parkering)
  • The Library: for spines og lange bratte ekstreme nedkjøringer (andre parkering)
  • Kickstep: for en lang lang tur med syk utsikt og litt mer teknisk kjøring.

En oversikt over navn på linjer og fjell finner du her.

Alyeska Resort

Hvis du blir lei av toppturer, været ikke er helt med deg eller ønsker å «lappe» puddersvinger i bratt terreng er Alyeska Resort stedet for deg. Jeg har brukt to dager på å utforske anlegget. Heiskortet er noe av det billigste du finner i USA men ikke billig sett med norske øyene. 50 USD for studenter og 65 USD for voksne.

For et dagskort får du blant annet stupbratte frikjøringsmuligheter som The Christmast Chute som er den bratteste double black diamond linjen i USA. Som frikjører ble jeg også imponert over frikjøringen ned nordsiden der man kan lappe en gondol. Alt i alt er kanskje dette skianlegget mer tilrettelagt for frikjøreren, ikke nybegynneren eller bakkekjøreren. Samtidig har jeg opplevd gode preparerte løyper, men som gjerne blir oppkjørt i løpet av dagen.

Alaska for alle

Alaska er for alle men krever en god del planlegging. Hvis du er på jakt etter en skikkelig skiferie i Alaska er området rundt Anchorage: Hatcher’s-Turnagains-Alyeska noe jeg kan anbefale på det varmeste. En lokal guide er alltid å anbefale, men man kommer mer enn langt nok med litt eventyrlyst og kjennskap til de beste toppturmulighetene i nærområdet.

Happy Powder Hunting fra Alaska!