10 vanlige feil ved kjøp av alpinstøvler
19. feb. 2024
Tekst: Paul Norheim
Foto: Dalbello og Völkl

Ikke investere i en godt tilpasset støvel

Det er lett å kjøpe et par støvler. Velg et merke og størrelse, før du betaler og godtar konsekvensene av valget. Og, etter nok dager på ski kommer det alltid til å dukke opp noe. Det kan være så mangt: Det kan blant annet være irritasjoner, at du vasser i støvlene, som fører til dårlig skiteknikk, eller at du får svarte tær.

Kanskje du kan leve med valget og kanskje du var heldig. I verstefall ødelegger skiskoen skigleden. Men, så kunne du også ha valgt å få tilpasset støvlene. Ved å tilpasse støvlene hos eksperter for du ekspertråd, personlig service, garanti på tilpasningen, hvis man skulle trenge å justere noe mer og støvler som passer og presterer som de skal. Et røverkjøp mot vonde føtter i bakken.

For stor støvel

Estimater sier at 75% kjøper skistøvler som er mellom 1 og 2 skostørrelser for store. For store, brede eller løse støvler gir dårligere kontroll over skiene og kan i noen tilfeller skape irritasjoner som tilsier at støvelen er for liten. For store støvler kan skape irriterte punkter på foten. Blant annet av friksjonen som oppstår. Det er feil å tenke at det skal være plass til to par sokker for å unngå kulde fordi, for store støvler kan også føre til kalde føtter.

Størrelsen defineres av lengden på foten. Hvis de føles for trange på sidene er det ikke størrelsen på skoen som er feil men bredden. Da er det ikke noe poeng å gå opp en størrelse. Husk at innerstøvlens volum minker jo mer den blir brukt og fører til mer plass. Dette gjør at en støvel kan føles perfekt i butikken men kan bli for stor etter noen turer i bakken. Hvis du må ta et valg på størrelse er det bedre å kjøpe en for liten støvel. Ved hjelp av støveltilpasning som blokking, skraping, strekking og behandling av innerstøvvel kan man få støvelen til å bli en hel størrelse større. Derimot er det nesten umulig å gjøre den mindre.

Feil bredde

Lest står for bredden til en skistøvel på sitt bredeste punkt. Noen har brede føtter, andre har smale. Lesten på støvler varierer normal mellom 95 mm til 106 mm. For å finne ut av best egnet lest burde man måle bredden på føttene.

Før var det sånn at støvler tilpasset eksperter og konkurranse hadde smal lest mens nybegynner støvler hadde veldig stor lest. Dette gjorde at de fleste med brede føtter gikk opp i størrelse. Heldigvis har dette endret seg og å gå opp en størrelse er ikke riktig løsning. Man kan få høyprestasjonsstøvler i mellom 93-105 mm lest. Man skal velge lest etter bredden på foten. Hvis støvelen føles for trang kan man alltid utvide skallet. Vær oppmerksom på at ikke alle modeller har forskjellig lest, derfor passer ikke nødvendigvis alle støvler.

Velge feil stivhet

Stivheten, som også kalles flex varierer som regel mellom 50 og 150. Regelen er at jo høyere tall jo stivere støvel. Flexen kan variere mellom forskjellige produsenter. Den perfekte stivheten varierer etter vedkommende sin størrelse, vekt, skiteknikk og stil. Det er derfor ikke noen regel som sier at jo bedre skikjører jo mer flex. Men, generelt trenger en tyngre, sterkere person høyere flex. Og, jo bedre teknikk og høyere fart jo mer behov for høy flex. Derfor kjører noen alpinister med 170 i stivhet.

Stivhet er komplisert og i noen tilfeller føler bedre skiløpere at de trenger mer selv om problemet er for dårlige ferdigheter til å håndtere den gitte stivhet. Vær oppmerksom på at komfortable nybegynnerstøvler har veldig lav fleks (40-60) og gir derfor lite tilbake, men føles veldig komfortable å stå i kø med. Uansett hvor nybegynner de ikke. Når man blir bedre på ski, kommer litt mer fleks godt til nytte.

Det er to lette tester man kan gjennomføre for å kartlegge feil fleks. 1: Stå strakt med skistøvlene mot veggen. Hvis du ikke klarer å nå veggen med kneet er det sannsynligvis feil stivhet. 2: Squat ned med støvlene på. Se hvor langt ned du kommer med rompa. Hvis du tipper raskt bakover og mister balansen er det enten støvlene eller dårlig fleksibilitet som er årsaken. I teorien skal du ikke være langt ifra å kunne sitte på huk med skistøvlene.

Bruke fabrikksålen som følger med

Skistøvler kommer med standardiserte flate såler. Fotsålen til de fleste er forskjellig og i de fleste tilfeller matcher de ikke med standardsålene som kommer med. Dette kan blant annet føre til dårlig støtte, ustabilitet, vondt i føttene, feil skistilling, dårlig vektoverføring, unødvendig eversjon og inversjon osv. Det første steget til en bra skistøvel og komfortabel støvel er å bytte ut sålen med en egen tilpasset såle.

Være ukritisk til vennetips

Det er lett å høre på den proffe skikameraten som mener at han har verdens beste skistøvler. Det er godt mulig at han har det men, det betyr ikke at de passer deg, dine føtter og skistil. Gode skibutikker har mange variasjoner av støvler. Alle merker har sin egen passform, lest, bredde og egenskaper. Stol på den som tilpasser skoen og egen kunnskap. Ikke dine venner. Med mindre han er ekspert på feltet.

Kjøpe feil type støvel

Det fins kanskje ikke like mange typer skistøvler som ski, men for hvert år som går blir forskjellen på samtlige støvler større og større. Noen støvler har gåfunksjon, det fins stive racingstøvler uten, man kan kjøpe myke jibbestøvler med lav fleks og støvler i karbon med lav vekt. Husk å velge riktig støvel med tanke på bruksområdet.

Snakke opp hvor god man er

Mange er litt for forsiktig når de skal vurdere hvor god de er, andre lyver kanskje på seg litt ferdighet. Å lyve til seg selv angående ferdighetsnivå kan slå feil ut. Sporene som etterlates i snøen lyver ikke. Å klare å komme seg ned den svarte bakken er ikke godt nok grunnlag for å kalle seg en ekspert. Samtidig er det viktig å ikke undervurdere seg selv. Vær ærlig, uansett om du skal få hjelp fra noen andre til å tilpasse og finne den beste støvelen eller velger selv.

Utseende

Skistøvler kommer i mange forskjellige farger og fasonger. Det er lett å forelske seg i en støvel på grunn av utseende eller på grunn av at den matcher med resten av skiutstyret. Men, hvis den ikke passer føttene, evner eller behov, bør man tenke seg om to ganger.

Velge de dyreste

Man kan kjøpe støvler til tosifret antall tusenlapper. Komponenter, kvalitet og bruksområde bestemmer prisen. Det betyr ikke at de dyreste støvlene er de beste. Den beste støvelen er den som tilpasser seg dine behov.