På hjul med hjelp

Det er gøy å gå i fjellet. For noen er appellen kanskje det litt fine, monotone og nesten meditative ved å bare pakke på seg tursekken og gå til tankene forsvinner. For andre er det kanskje mestringen ved å gå bratt, høyt, langt og å utforske nye steder. I høst har jeg juksa litt for å klare å utforske mer på kortere tid. Jeg fikk meg en ny turvenn: el-sykkelen.

Under oppholdet på Grimsdalshytta fikk jeg tilgang til el-sykler, eid og leid ut i et samarbeid mellom hytta og Dovrefjell Adventures. Sykkel og høstfjellet er en suveren kombinasjon, både med og uten hjelp av batteri. Her er noen tips til hvor du kan legge sykkelturen i fjellet enten nå på tampen av sesongen, eller neste år:

18. okt. 2018
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Ida Baardseth

Tour de Dovre

Jeg har blitt partisk etter et par måneder i Grimsdalen. Denne havner på toppen av lista. Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal. Start på Dombås og legg inn minst to overnattinger på ruta, så rekker du å få med deg noen av severdighetene, inkludert Viewpoint Snøhetta, gruvene i Folldal, seterbesøk i Grimsdalen og kanskje også en topptur i Dovre eller Rondane. Husk rømmevaffel på Grimsdalshytta. Ruta er 115km totalt. Enkel adkomst med tog til Dombås.

Jotunheimvegen

45 km gjennom åpne fjellområder med utsikt mot høye fjell og store vann mellom Bygdin og Skåbu. Veien åpner vanligvis i midten av juni og stenger igjen i oktober, eller så fort snøen kommer. Her kan du møte beitende tamrein, se gamle fangstanleg og oppleve seterdrift. Legg turen innom Haugseter Fjellstue og lei kano eller gå en topptur.

Rallarvegen

Kanskje den mest kjente ruta, besøkt av ca. 25.000 syklister hvert år. Turen går fra Haugastøl til Flåm og ruta er flere ganger kåret til Norges vakreste sykkelvei. Totalt legger du bak deg nesten 80km grusvei på 2-3 dager gjennom Skarveheimen. Du kan bestille pakkeløsninger med både overnatting og sykkelleie. Tog til Haugastøl og tilbake fra Flåm er beste transportalternativ.

Peer Gynt-vegen

Lettsykla vei som forbinder turistområdene Skei, Gålå og Fefor. Du sykler i et åpent fjellterreng med utsikt mot Jotunheimen og Rondane. Legg rastepausen på Listulhøgda for å få skikkelig utsikt til lunsjen. På Skei og Gålå er det sykkelutleie så lenge Peer Gynt-vegen er åpen. Du kan velge å sykle ruta på langs fra Skeikampen til Dalseter, eller ta en rundtur på ca 38km med start og stopp på Gålå. En god turbeskrivelse finner du her.

Langsua

Eldorado for ferske stisyklere. Denne nasjonalparken er kanskje mest kjent som et tilgjengelig og snilt alternativt for barnefamilier, på grunn av lett terreng og gode stier. Her kan du velge kjappe dagsturer, eller legge inn overnattinger på noen av de selvbetjente DNT hyttene. Start ved Liomseter eller på grusveien inn til nasjonalparken fra bommen ved Holsbru.