Utforsk fjellet med spontane toppturer

Jeg elsker å vandre, jeg elsker å løpe, jeg elsker å være i bevegelse, jeg elsker å dra ut på eventyr og jeg elsker å være spontan. Fordi, må alt planlegges? I år har jeg dratt på topptur i fjellet med venner uten noen konkrete mål annet enn å utforske. Jeg tenker flere bør komme seg ut å prøve spontane toppturer. Det eneste jeg har planlagt hvor i Norge man skulle dra til. Det fins utrolig mange fantastiske fjellområder i Norge hvor man kan boltre seg. På grunn av at jeg bor i Oslo kombinerer jeg gjerne spontane toppturer med roadtrips eller destinasjoner der det er mulig å nå fram med tog. Om sommeren er tørr gir det også kjempemuligheter for å sove under åpen himmel, noe som betyr at man ikke trenger å bære på et tungt telt.

07. aug. 2018
Tekst: Paul Norheim
Foto: Paul Norheim

Å ikke ha noen mål før turstart om hva som skal bestiges gir meg en total frihet. Å kunne velge fritt hvor man skal vandre, ruten, å spontant bestemme seg for å bestige toppen man ser i horisonten. Hvis spontaniteten derimot skulle føre fram til en topp som er for krevende eller der man mangler utstyr syns jeg det er lett å velge å snu. Fjellet byr på vanskelighetsgrader for alle og selv om jeg drar på spontan topptur kan det godt hende jeg følger stien jeg treffer på til toppen. Å utforske nytt terreng uten å nødvendig ha lest om det eller planlagt det gjør at alt blir mer spennende. Å navigere på kartet uten noen rute for plutselig å bestemme meg et mål gir følelsen av å mestre orientering. Å ikke ha forventninger til utsikten på forhånd får en til å virkelig nyte øyeblikkene og naturen.

For å få flest muligheter når jeg først er ute er det en ting jeg allikevel planlegger: Sekken, jeg pakker en større tursekk med alt jeg kunne komme til å trenge i fjellet alt ettersom hvor mange jeg har tenkt å være borte. Jeg elsker å sette opp basecamp i et nytt området for så å utforske omgivelsene og fjellene og tar derfor alltid med en dagstursekk på tursekken. Jeg har selvsagt også med kart og GPS i tilfelle. Som sagt er sikkerhet veldig viktig, spesielt hvis du bestemmer deg for å dra ut alene. Det å endre rute og være spontan gir litt økt risikoen.

Spontanitet kan kaste en ut på utrolige eventyr som får en til å spørre seg: Hvordan havnet jeg her? med en god smak i munnen. Å kombinere spontanitet og topptur krever ikke mye. Men, det er fortsatt viktig å tenke sikkerhet, ta gode valg og ikke være totalt uforberedt. Det er alltid lov å planlegge litt og viktig å planlegge ruten opp fjellet man plutselig skal bestige. Det er også fint å være litt fjellvant før man flyr av gårde på eventyr i utsatte alpine trakter. Det jeg sette mest pris på med spontane toppturer er å kunne vandre bekymringsløst fra topp til topp og endre planene ut ifra hva som kastes framfor meg.

Kanskje din neste topptur også blir en spontan topptur?

Din handlekurv

Ingen varer

Hos antonsport.no får du gratis frakt
ved kjøp over 1000,-
(gjelder ikke sykler og ski)

Gratis og enkel retur

Send oss en mail hvis du ikke
finner det du leter etter!