Vannveiene
01. sep. 2020
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Fjellboms.no / Kjell Jonsson

Kajakk

Kajakk er et veldig effektivt og behagelig alternativ for å reise vannveien. Når teknikken begynner å sitte kan du padle lange strekninger og se skjærgård, fjorder, sjø og elver fra den beste siden. Samtidig får du deg en veldig fin treningsøkt hvis du drar på litt. For å leie kajakk krever de fleste at du eller en person i ditt turfølge har våtlappen. Den får du etter et grunnkurs på 3-4 timer. DNT tilbyr kurs på friluftshuset på Sørenga.

Kano

Å padle kano er noe jeg ikke har testet siden speideren. Jeg har lenge tenkt på det som den litt kjipe og tunge storebroren til kajakken, men etter en tur gjennom Nordmarka på langs er jeg ikke så sikker lengre. Bergans sine Ally kanoer er som lego byggesett og kan pakkes og fraktes mye enklere enn vanlige glassfiber kanoer. Vi startet turen på Mylla og endte på Øyungen to dager senere. Kano gir mye større mulighet til å pakke litt ekstra i tursekker enn kajakken, noe som gjør glamping entusiasten i meg veldig glad. Jeg slår et slag for kanoturen og kan varmt anbefale Nordmarka på langs i regi av Bergans Adventures og Fjellboms.

Packraft

Jeg fikk teste Packraft ned Grimsa i Grimsdalen i høst og skjønte endelig hypen som har rast det siste året. Packraft er gøy. Utrolig frustrerende når du kjører deg fast, men aller mest veldig morsomt når du får teste stryk med litt fart og spenning. Packraft er en oppblåsbar kajakk som er lett å bære med seg på tur. Den veier fra ca 3kg og som allikevel tåler mye røft bruk. Et nytt kult leketøy å ta med seg på tur.

SUP

Stand up paddle board, eller SUP, har lenge vært en favoritt og jeg er heldig som har en svoger med et stort utvalg brett til leie og låns. Dette er helt klart en sommerfavoritt, men på et stødig brett med ull på kroppen kan det også være fint med en høsttur på stille vann. Dette er kanskje ikke det kjappeste alternativet fra A til B på vann, men absolutt en av de hyggeligste vannveiene.