Topptur på Senja

Norges andre største øy etter Svalbard byr på vill natur, utfordrende terreng, rå topper og fantastisk utsikt. Med sine alpine fjell som faller ned i hav og fjord er Senja en drøm for enhver topptur og frilufts entusiast. For noen uker tilbake dro jeg med meg en venn og tilbrakte en uke på øya. Målet var å utforske så mange hjørner, topper og kroker som mulig, og finne en ukjent steinbru som tydeligvis har utsikt mot Segla, et av Senjas mer populære fjell.

18. sep. 2018
Tekst: Paul Norheim
Foto: Paul Norheim

Det er vanskelig å spore opp beskrivelsen eller informasjon om hvordan man kommer seg fram til denne såkalte steinbrua. Akkurat derfor bestemte jeg meg for å dokumentere turen og lage en raskt liten beskrivelse som kan ligge ute for alle interesserte. Toppen i sikte heter Inste Kongen og er på 738 m.o.h, og brua ligger rett under toppen. Inste Kongen er en del av flere topper som kalles Kongene. Disse kan gås alle på en dag hvis man ønsker, en litt mer utfordrende tur.

Turstart er Fjordgård på Senja. Man kan kjøre gjennom bygda og parkere helt opp mot alpinbakken. Derfra går det en fantastisk sti i motbakke opp skardet mellom Hesten og Stavelitippen. Jeg kan anbefale å ta en kjapp tur innom Hesten på tilbakeveien. Til toppen av skaret kan man beregne ca. en time gange. På toppen av skaret forsvinner den gode stien, herfra fortsetter man rett ned fjellsiden mot Korkedalen. Stien forsvinner til slutt helt når man kommer ut på en åpen slette av lyng som blir brattere og brattere. Da kan jeg anbefale å se på ryggen som går ned helt til vannet (194) på høyre siden. Da treffer man tilfeldigvis på en sti som tar deg ned til høyre side vannet. Hvis man fortsetter rett fram når stien forsvinner og holder seg med vannet kommer man til noen planker som gjør det mulig å krysse elven i Korkedalen uten å bli våt. Etter å ha krysset elven må man klare seg uten sti. Et lite tips for den som liker å sove ute er at man treffer på en perfekt teltplass med en benk ca 100m fra vannet. Et annet er å ta med en blåbærplukker hvis man er på tur i slutten av August.

Neste etappe i Korkedalen er 300 høyde meter stigning i bratt terreng. Det er to renner/gressbakker som tar deg opp skaret. Begge kan gås. Den til venstre er noen brattere men også raskest. Den andre er lettere teknisk men tregere. Vær obs på at det bratteste partiet er mellom 30%-40%, uten sti i gressbakke. Det vill si at man burde ha godt fottøy og passe på hvis det er glatt. Derimot bør man ikke være bekymret da de aller fleste klarer dette helt fint i eget tempo. Fra toppen av skaret kan det være greit å gå litt ned, for så prøve å holde litt høyde når man beveger seg mot venstre. Da sparer man mye tid i forhold til å gå ned og opp dalen. Hvis man fortsetter mot venstre, kommer man etter ca 500 meter til toppen av ryggen mellom Kongene. Der kan en velge å gå mot havet til Midtre Kongen eller snu seg noen grader og fortsette opp til Inste Konge. Hvis man beveger seg rundt og følger fjellveggen 150m, med utsikt mot Segla, kommer man til slutt til en Steinbru på venstre side. Her kan man velge å krysse, for så å klyve og nå toppen av Inste Kongen. Partiet er gjerne vått og anbefales ikke for de med høydeskrekk. Hvis du ikke er interessert i å gå over brua anbefaler jeg isteden å følge fjellveggen fra ryggen ca 50m, til man kommer på en bratt sti. Her må man klyve litt for å komme seg opp ca 10m. Dette er også den letteste veien opp og ned. Der etter passerer man utsiktspunktet mot brua før det går relativt lett mot toppen. Merk at dette er den mest krevende delen av turen og det anbefales veldig å ha erfaring og kjenne sine egne begrensninger. Husk å ikke gå opp der man ikke ser for seg at man kommer seg ned. På toppen belønnes du med utrolig utsikt.

Tilbakeveien er den samme ruten som man gikk opp og man kan beregne å bruke mellom 6-8 timer på hele turen med pauser og bildedtakning. Hvorfor gå i kø opp kjente norske attraksjoner som Trolltunga eller Preikestolen når du kan gå over en naturlig steinbru på et majestetisk fjell, med fjord på begge sider og hav og fjell i kikkerten, uten å møte på en eneste sjel? Anbefaler å få det unnagjort før køene melder seg på Senja og.