Tidligsnø en liten biltur fra Oslo

På denne tiden i fjor var det gode skiforhold i enkelte fjelltrakter på Østlandet. Allerede 26. oktober var det fabelaktige skiforhold i Lillehammerfjellet. Selv om det hender at det tar tid før skiføret kommer til Oslo, er ikke alltid skiføret altfor langt unna. Her kommer en liste over anbefalte steder et par timers biltur unna Oslo der skiføret pleier å melde sin ankomst tidlig.

14. nov. 2022
Tekst: Kaja Stabursvik
Foto: Birgitte Werner

Nordseter, Lillehammer

Veien opp på fjellet fra Nordseter stenger for biltrafikk så snart snøen faller, og med kun et par centimeter snø, prepareres fantastiske skiløyper til glede for lokale og tilreisende. Mange skiklubber legger samlingene sine til Nordseter tidlig på vinteren, så her kryr det av ivrige skiløpere i alle aldre uten at man går i kø. Løypene er brede, og veinettet innover i fjellet gjør at man kan gå mange kilometer på ski selv om det ikke er nok snø til å kjøre løypene i terrenget.

Parkering: Nordseter Fjellpark og Servicesenter

Pellestova, Øyer

I samme løypenett som Nordseter, finner man også skiløypene i Øyer. På tidlig vinter er det Hitvegen og Pellevegen som gjøres om til de deiligste skiløyper. Pellevegen knytter seg på løypa fra Nordseter, så her er det muligheter for å gå langt til tross for lite snø.

Fra Oslo er det en litt lenger biltur til Pellestova enn til Nordseter, men løypenettet er det samme, og løypene holder høy kvalitet.

Parkering: Pellestova

Natrudstilen, Sjusjøen

Sjusjøen er en fantastisk skidestinasjon, men her ligger skiløypene i terrenget. Det gjør at det trengs noe mer snø for at disse løypene kan kjøres. Derimot kan Sjusjøen skilte med en liten rundløype med kunstsnø på Natrudstilen skisenter. Denne åpnet allerede 28. september, så er man ivrig nok, ligger det altså en liten rundløype med kunstsnø klar, om lag to og en halv times kjøring nord for Oslo.

Parkering: Sjusjøen Skisenter Natrudstilen

Peer Gyntvegen, Gausdal

Gausdal stiller også med tidligløyper når værgudene tillater det, og her er det Peer Gynt-vegen som legger til rette for ekte skiglede. Med utgangspunkt fra Skeikampen eller Gålå kan man danse seg innover fjellet i fantastiske omgivelser.

Parkering: Skeikampen

Denne lista er på ingen måte uttømmende, og det finnes helt sikkert andre flotte steder å gå på ski dersom man higer etter å ta i bruk skia fortest mulig. Så mens vi venter på at snøen skal melde sin ankomst er det bare å nyte høsten, og melde seg inn i Facebookgruppa «Hvor er skiføret».

Sees i løypa!