Da er den her. Vinteren!

Endelig kom snøen. Og den kom ikke et sekund for tidlig. De siste årene har sesongens første skitur stort sett funnet sted en gang i november. Ja, faktisk så tidlig som oktober. Men i år måtte vi altså vente til desember. Og hvilken glede det er å spenne på seg skia for første gang på flere måneder. Det nærmest sitrer i hele kroppen, og de første stavtakene gir en euforisk følelse som nærmest ikke kan beskrives der man skyter fart innover i skogen eller fjellet. Men så kommer den første motbakken, og man hadde helt glemt hvor tunge sesongens første skiturer kan være. Spesielt hvis løypene er løse og slingrete og stavfestet er dårlig. Teknikken sitter på ingen måte, og i1 kan man bare glemme.

13. des. 2018
Tekst: Kaja Stabursvik
Foto: Kaja Stabursvik

Allikevel merker man fort at teknikken sakte men sikkert faller på plass. Samtidig med at man blir slått i bakken av hvor mye teknikken har forfalt over sommeren, og at å gå på ski slett ikke er så lite krevende som man husker det fra skareskøytinga i påska, er det noe veldig tilfredsstillende over følelsen det er å legge ut på en skitur med ræva teknikk, og bare i løpet av turen kjenne at brikkene begynner å falle på plass.

For å få brikkene til å fall fortest mulig på plass kommer her et knippe indianertriks (de sto sikkert ikke så mye på ski, men skitt, la gå):

Bilde: Kaja Stabursvik

Gå uten staver:

Øv deg på å gå diagonalgang uten staver. Da blir du tvunget til å jobbe med tyngdeoverføring, balanse og beinbruk. Sett gjerne av 10 minutter eller mer i løpet av de første turene på sesongen til dette

Stå på ett bein:

Finn en slak nedoverbakke (eller bratt om du foretrekker det), og stå så lenge du klarer på ett bein uten å sette stavene i bakken før du bytter

Stak mens du står på ett bein:

Så på ett bein mens du tar for eksempel tre staketak. Bytt bein og gjør det samme. Gjenta så lenge du gidder

Hvis du går i skogen med snøkledde greiner:

slå staven i greinen over det (ikke så hardt at den knekker) slik at personen bak deg får snø i nakken. Dette hjelper ikke på teknikken, men hører med på en og annen skitur. Bare pass på at du kjenner personen bak deg.