Hvordan løpe seg sterk?

Innenfor løping dreier ordet «sterk» seg om hurtighet og spenst. Det handler om eksplosiv styrke og det å kunne aktivere musklene maksimalt på kortest mulig tid. For å utvikle spenst og hurtighet er det spensttrening, sprinttrening og bakkeløp som må til. Dette er anaerob trening, altså intensive økter der arbeidstiden er kort, men innsatsen stor.

11. mai 2020
Tekst: Mari Rangnes
Foto: Nike

God oppvarming

For å bli en sterk løper kreves det harde løpeøkter. I forkant av harde økter med MYE trykk kreves det en skikkelig oppvarming hvor du jogger rolig i 20-30 minutter. Grunnen til at en god oppvar-ming er nødvendig er fordi i en eksplosiv økt er det mye mer brutalt og rett på. Er du ikke skikkelig oppvarmet kan du lett få skader i form av rifter i muskulatur, eller slitasje på leddbånd og sener. Etter oppvarmingen anbefaler jeg 4-5 stigningsløp for å vekke muskulaturen og forberede den på farten du skal opp i. Stigningsløpene gjennomføres ved at du gradvis øker farten til maksfart over 60-100 meter.

Hvordan løpe seg selv sterk?

Hoveddelen i økten

Selve fartsdelen i løpingen kan eksempel bestå i å løpe 5 x 150 meter eller 5x200 meter flatt, eller 8x100 meter motbakke. Mellom dragene er det viktig med en god pause hvor du går rolig tilbake til start. Med denne type trening er det viktig med lang pauser, opptil flere minutter. Du skal kjenne at du er helt klar for et nytt drag før du kjører på. Grunnen til det er at i hvert drag skal du løpe max på. Når du er ferdig med økta skal du være ordentlig sliten. Du skal føle at du ikke ville klare et drag til i samme tempo.

Hvis du ikke kjenner deg så sliten etter siste planlagte draget anbefaler jeg deg å avslutte økten der, for så å tørre å løpe hardere på neste økt. Poenget med disse øvelsene er å gjøre dem skikkelig, altså skal du gi hundre prosent i hvert drag. Er du utslitt etter fire drag, så avslutt. Ikke tenk på at du må gjøre det etter oppskriften. Det er bedre å heller gjøre færre ordentlig, enn flere halvveis. Ved slike type økter er det ingen fare om du kjenner at musklene er sure på slutten av økta, men helst ikke før. Det er derfor du skal ta lange pauser der du går rolig mellom dragene.

Teknikk

Det er to ting du bør huske på når det gjelder teknikk. Vær avslappet i overkroppen og tenk at hofta skal opp og fram. Da får du foten under deg automatisk, og det er lettere å justere hvor du du lander på foten. Det er ikke det å lande på forfoten du skal fokusere på, det kommer av seg selv om du retter ut i hoftene.

Lykke til!