Er det vits i å løpe ute om vinteren?

Vinteren er kommet for fullt og det er mye mer fristende å trene innendørs løping for mange.

28. jan. 2019
Tekst: Mari Rangnes
Foto: Mari Rangnes / Icebug

Etter min mening er det viktig å holde kontakten med løping ute på vinteren også for å bli en bedre løper og for å unngå skader. Dette fordi ved å løpe på en tredemølle så flytter «bakken» av seg selv når du løper, mens ved løping ute må vi forflytte oss selv på en annen måte, dermed bruker vi leggene mer aktivt i løping ute kontra på tredemølle. Tredemølle blir også mer monotont og du må tilvende deg løpingen ute igjen hvis treningen kun har foregått på tredemølla gjennom hele vinteren. Det er derfor dumt å kutte ut uteløping helt selv på vinterstid.

Jeg ønsker å komme med noen tips til hvordan vinterløpingen blir best mulig.

1. Viktig med godt feste

Når det er glatt og isete, er det sko med pigg som gjelder. Bruk brodder, pigg et par av de vanlige løpeskoene dine eller kjøpe ferdigpiggede sko. Vinterpiggsko krever noe tilvenning, men gir skikkelig feste på glatt underlag. Er det brøytet med fast og pakket snø, kan vanlige løpesko fungere bra. En myk yttersåle med store flater gir best grep. Generelt bør du unngå traseer med mye salting. Det gir melete snø og svært dårlig feste.

2. Sett ned farten

Det er to grunner til at du skal ta det roligere på vinterløpeturene. Den ene er at det kan være ubehagelig å få kald luft ned i lungene. I tillegg kan tendenser til astma forverres når du trener ved høy intensitet i lav temperatur. Den andre er at du løper mer avslappet når du løper rolig. Når det er glatt, er det lett å spenne seg, både bevisst og ubevisst, fordi man er redd for å gli. Muskulaturen kan lett bli overbelastet og kramper kan oppstå, spesielt i leggene, bak på lårene og i baken. Løper du rolig, spenner du deg mindre og risikoen for muskelskader blir redusert. Intervalltreningen er supert å ta på ski eller tredemølla. Langkjøringene er supert å ta utendørs.

3. Kle deg riktig og smart

En god regel når du skal kle deg for kulda er å velge flere tynne lag fremfor ett tykt. Tenk alltid lag, uansett hvilken utendørsaktivitet du skal gjøre. Det gir luft mellom plaggene, og tørr luft er den beste isolasjonen som finnes. Når du løper er det beina som jobber mest og skaper varme. Derfor er det viktigst at overkroppen holdes varm.

Mitt tips når det gjelder løping vinterstid er altså å holde i gang løpingen utendørs på noen økter gjennom hele vinteren. Dette er Ikke bare for formen sin del, men også for å prøve å unngå skader etter kun tredemølle-trening gjennom hele vinteren.

LYKKE TIL!