Få inn trening i en hektisk hverdag

Vi er alle klar over at trening er viktig, både for kropp og sjel. Likevel kan de ukentlige øktene fort skape hodebry, bekymring og stress for mange av oss.

For hvordan skal vi egentlig få tid til å komme oss på treningssenteret, skifte, trene, dusje, skifte og kjøre hjem igjen, når vi har tusen andre ting vi også må ordne?

Vi kjenner vel alle til den vonde følelsen av dårlig samvittighet vi kan få, når vi ikke har fått tid til de øktene vi sa til oss selv at vi skulle gjennomføre.

30. des. 2018
Tekst: Mari Rangnes
Foto: Nike

Ikke få dårlig samvittighet

Mitt ene tips er å prøve å ikke gå dårlig samvittighet. Jeg vet det ikke alltid er like enkelt. Den dårlige samvittigheten popper opp stadig vekk når man ikke får gjennomført ting man har sagt man skal gjøre. Når det gjelder trening er det sunt å slutte å stresse så mye med det vi skulle fått gjort, men heller fokusere på moderat fysisk effekt. Moderat fysisk aktivitet gir størst helseefekt hvis man kan opprettholde treningen over lengre tid enn om man er på treningssenter én gang i måneden og hardtrener i flere timer.

I tidsklemma er kanskje det enkleste grepet du kan gjøre for å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, er å «lure» det inn i dagsprogrammet, og prøve å få beveget seg minst 30 minutter hver dag.

Ha treningsutstyret klart

Det er lurt å alltid ha treningsutstyret klart. Dersom du har joggeskoene eller klesskifte i nærheten eller med deg, så kommer du mye fortere i gang, og det er enklere å forhindre at du går hjem og legger deg på sofaen.

Vær helhjertet

Du skylder deg selv og familien din å holde deg i form.

Sett deg mål

Kortsiktige mål kan være å øke treningstiden med 1 minutt hver dag. Langsiktige mål kan være å gå ned i vekt eller senke blodtrykket.

Tren i små biter

Putt treningen inn i programmet der det passer og du har tid, det er tross alt bedre enn å ikke trene.

Skriv treningen inn i avtaleboken

La treningen bli en del av jobben. Skriv treningen inn i avtaleboken din og la det bli det siste du utsetter eller avlyser.

Ikke la det bli alt eller ingenting

Gjør det du kan og ikke ha dårlig samvittighet for det du ikke rekker.

Gjør noe du liker

Det vil øke sjansen for at du holder ut!

Få med deg en venn

Så slår du to fluer i en smekk. Hold et vennskap ved like samtidig som du trener.

Bruk overskuddstid

Har du 15 minutter til overs fordi et møte ble avlyst, dropp facebook eller instagram. Ta på deg skoene og gå en rask tur!

Gjør dagen til en treningsøkt

Et annet godt råd, er å forsøke å bruke tingene rundt deg i din daglige fysiske aktivitet. Et godt eksempel på dette er å ta trappen i stedet for heien. Her kan du for eksempel løpe opp trappen to steg om gangen, som vil få skikkelig fart på pulsen.

  • Eller du kan gå når du kan.
  • Parker bilen litt lengre bort enn vanlig og gå de siste kvartalene til jobben.
  • Bær én handlepose om gangen inn fra bilen.
  • Bruk hagen til treningsarena, se på plenklipping som trening.
  • Skru av TV-en og lek med barna.
  • Øk intensiteten i dine daglige gjøremål. Beveg deg raskt mellom hyllene i butikken, gå raskt fra butikk til butikk og spring opp trappen til kontoret.

Dersom du følger disse rådene vil det etterhvert bli en livsstil å bruke kroppen hele dagen, du vil øke kondisjonen din og sannsynligvis også arbeidskapasiteten.

Daglig mosjonering er nemlig svært viktig også med tanke på forebygging av fedme, rygg og nakkeproblemer.

Lykke til!