Skiintervaller før Birken

Lørdag 16. mars er det nok en gang klart for Birkebeinerrennet. Dette er for mange vinterens store mål, og mange lurer på hvordan man bør trene de siste ukene inn mot Birken.

28. jan. 2019
Tekst: Kaja Stabursvik
Foto: Kaja Stabursvik

Jeg skal ikke skryte på meg å ha noen som helst formell kompetanse på trening. Derfor vil jeg være forsiktig med å sette opp treningsprogram ettersom jeg nødig vil føye meg inn i rekken av «bloggere» som bruker plattformen sin til å spre feilaktig kunnskap.

Det jeg derimot har lyst til å si, er at man blir god på det man trener på. Derfor kan det være lurt å legge inn noen motbakkeøkter på ski i oppkjøringen til Birken. Birkebeinerrennet består av mange lange stigninger, så å «booste» kapasitet og motbakketeknikk er et lite stalltips. I tillegg kan man vinne mye tid på å stå bra nedover ettersom det også er en god del lange utforkjøringer som enkelt skiller pinglene fra resten.

Derfor kan det være lurt å legge inn noen motbakkeøkter på ski i oppkjøringen til Birken.

Et godt utgangspunkt for motbakkeintervaller på ski er Skansebakken – Heggelivann. Her får du neste ti kilometer sammenhengende motbakke. Skal du på med kondomdressen, kan det anbefales å legge turen tidlig på morgenen i helgene dersom man vil unngå å ytterlig forsterke inntrykket av Birken-entusiaster som raser forbi turgåere i løypa etter jakten på merket.

For inspirasjonens skyld legger jeg ved et forslag til motbakkeøkter som kan brukes i oppkjøringen til Birken (her er variantene mange!).

  • 7 x 3 minutter, pause 1 - 1,5 minutter (sone 4)
  • 4-5 x 5 minutter, pause 2 minutter (sone 4)
  • 5-8 x 8 minutter, pause 2 minutter (terskel)
  • 10 km sammenhengende på terskel (så fort du klarer uten å stivne)

Føler du deg litt sliten en dag og ikke er klar for å ta i med intervaller, kan du også tjene på å finne deg noen tøffe utforkjøringer (gjerne med svinger) og øve på å kjøre disse best mulig.

Husk at alle responderer forskjellig på trening, så det finnes ikke en fasit som passer for alle. Allikevel er det en god del som velger å kutte ned på treningsvolumet, men beholde treningsfrekvensen og intensiteten på øktene når det gjenstår et par uker til konkurranse. Dette for å skape overskudd slik at man står på start med en kropp full av energi, klar til å gyve løs på fjellene.

Lykke til!