Hvor lange staver skal jeg ha?

Når vi kjøper skiutstyr er det mange av oss som tar alt som kommer fra butikkansatte for god fisk. Misforstå meg rett, mange butikkansatte har veldig god peiling, og det er lite som er deiligere enn å gå til noen som virkelig kan det de holder på med.

01. des. 2023
Tekst: Kaja Stabursvik
Foto: Swix

Klassisk

Den klassiske tommelfingerregelen innenfor stavlengder til klassisk er at de skal være 35 cm lavere enn kroppslengden din. Det vil si, at dersom du er 170 cm høy, skal klassiskstavene dine være 135 cm.

Med stadig mer fokus på staking blant langløpere og supermosjonister brukte denne gruppen for noen år siden stadig lengre staver da dette viste seg å være gunstig for mange med tanke på staking. Lange staver gjør det litt vanskeligere å utnytte diagonalteknikk i motbakke, men ettersom de beste i langløp, og en del på nivået under disse staker, ble det mer og mer vanlig med lengre staver. I et forsøk fra FIS på å bevare diagonalgangen og begrense staking ettersom de ikke anser dette som fullverdig klassisk teknikk, oppsto det dermed en maksgrense på stavlengde i alle FIS- og NSF-renn. Det vil si, for eksempel Vasaloppet, Marcialonga, Birken, Budorrennet osv.

Selv har jeg vent meg til å gå med lange staver og synes klassiskstaver som er 30 cm lavere enn meg selv oppleves som altfor kort. Derfor har jeg valgt å maksimere stavlengdene innenfor FIS- og NSF-reglementet. Det betyr følgende:

«NSF regel 343.8.1 I konkurranser i klassisk teknikk, så må skistaver være maksimalt 83 % av utøvers høyde (…).

Utøvers høyde er målt med skisko på et flatt underlag til toppen av hodet uten lue. Stavlengden er målt fra spissen av staven til det øverste festepunktet for stavstroppen.

Alle desimaltall vil bli avrundet til den nærmeste centimeter som følgende: mindre enn 0,5 cm vil bli rundet ned, og 0,5 cm og mer vil bli rundet opp.»

Skisko bruker å gi rundt 2cm ekstra i høyde, så hvis man ikke gidder å måle kan man ta f.eks.:

170cm + 2cm * 0,83 = 142,76 → Maksimal tillatt stavlengde: 143 cm

Allikevel er det også en del som kanskje ikke følger helt med i de siste trendene og utviklingen innenfor sporten, og da kan det være greit å ha gjort seg opp en mening om hva det er man er ute etter – dette er ikke til å blandes med at man ikke skal være åpen for nye perspektiver og innspill. Dette innlegget skal heldigvis ikke handle om oppdragelse, det skal være en liten guide til hva som kan være greit å vite når man skal kjøpe seg staver.

Skøyting

Tommelfingerregelen innenfor lengde på skøytestaver er at man skal ha skøytestaver som er 25 cm lavere enn en selv. Det vil si at dersom du er 170 cm høy, skal skøytestavene dine være 145 cm. Det er stadig flere som argumenterer for at denne uskrevne regelen er gammeldags. I NSF- og FIS-reglementet kan vi lese at «i fri teknikk må stavlengen være maksimalt 100% av utøvers høyde».

Her har vi med andre ord et større spillerom av lengder å gå etter. Noen opererer med at stavlengdene i skøyting skal være 91% av egen kroppshøyde.

Som med alt annet er det viktigste at du finner en lengde du trives med og synes er behagelig å gå med, men det kan være greit å vite om dette hvis du skal i butikken på utkikk etter nye staver.

Triac 4.0 Aero

Swix

Triac 4.0 Aero

Unisex
3 999,-
2 999,- Medlem
Dynamic D1 Pole, TCS

Swix

Dynamic D1 Pole, TCS

Unisex
1 599,-
1 399,- Medlem
Blizzard Mountain Tourer

Swix

Blizzard Mountain Tourer

Unisex
899,-
Dynamic D3 Pole

Swix

Dynamic D3 Pole

Unisex
799,-
PRC 850

Leki

PRC 850

Unisex
1 999,-
1 499,- Medlem
Quantum Q1

Swix

Quantum Q1

Unisex
2 299,-
1 999,- Medlem
Diamond 1 Mag

One Way

Diamond 1 Mag

Unisex
999,-
799,- Medlem
CC 450

Leki

CC 450

Unisex
1 599,-
1 199,- Medlem
Strap Pro Fit 3D

Swix

Strap Pro Fit 3D

Unisex
299,-
HRC Junior

Leki

HRC Junior

Barn
1 499,-
999,- Medlem
Basket Triac 97, Large, Carbon

Swix

Basket Triac 97, Large, Carbon

Unisex
149,-
Storm Pro

One Way

Storm Pro

Unisex
1 849,-
1 299,- Medlem