Hodelykt

Lys i mørket! Det er lett å tenke at hodelykter kun hører den mørke årstiden til. Men en god hodelykt er vel så viktig å ha når du skal på telttur på fjellet, ut på ski, eller løpetur om kvelden. Det er viktig å kunne se hånden for seg - året rundt, og uansett hvilke aktiviteter du driver med. Det er trygghet og sikkerhet i en god hodelykt.

Tenk på hvilke aktiviteter du skal drive med - og kjøp lykt deretter. Skal du på telttur trenger du nødvendigvis ikke samme lykt som de ivrigste skiløperne.

07. nov. 2022
Tekst: Anton Sport
Foto: Silva

Lys og Lumen

Det er lett å bli forvirret når det gjelder hvor mange lumen en lykt har. Hvor mye og hvor sterkt lys trenger man? Hvor mange lumen er det nødvendig å ha? Det blir ofte mye fokus på antall lumen og dette kan blende en nybegynner litt når man skal anskaffe seg sin første hodelykt. Gjør det så enkelt som mulig - antall lumen kan variere fra under hundre til mange tusen. Lykter er som regel dyrere, dess flere lumen lykten har.

Ofte er det vel så viktig å tenke på lengden på lyset og spredningsgrad. Skal du ut på tur med hunden trenger du kanskje ikke en av de aller sterkeste lyktene med størst spredningsgrad.

Skal du derimot drive med en aktivitet i høyere tempo er det viktig å kunne se et godt stykke fremover i terrenget. Flere av lyktene hos Anton Sport har Intelligent Light funksjoner - dette vil være med på å skreddersy lysstyrken til ditt behov. Ikke glem antall lumen, men disse funksjonene er vel så viktige for at du skal på en optimal opplevelse i skog og mark.

Batteri og Batteritid

Sterkere lys trekker mer batteri - altså vil batteritiden minke når lysstyrken øker. Pass derfor på at du kjøper en lykt hvor du kan dempe (eller dimme) lyset. På den måten bruker du ikke mer lys enn det du trenger.

Gjør deg kjent med utstyret før du legger ut på tur. Du skal være trygg på at lyset holder så lenge du trenger det. Du må (dessverre) planlegge aktiviteten ut fra hvor lenge du kan være sikker på at batteriet holder.

Er det kaldt i været, vil ofte batteritiden gå ned. Flere av våre lykter fungerer veldig godt også under kalde forhold og er laget for bruk til vinteraktiviteter som hundekjøring og turer på ski.

Flere og flere hodelykter leveres nå med oppladbare batterier, USB lading er vel blitt det mest vanlige for de aller fleste.

Kunder lurer ofte på om hvorfor de er nødvendig å ha et såkalt “tungt” batteri med seg ut på tur. Kan det være nødvendig? Ja, for at du skal ha en lykt som lyser og holder under de fleste forhold, trenger du å ha med deg batteri. Batteripakken er oftest den tyngste delen av hodelykt-pakken, men den trenger ikke å hemme deg på tur.

Noen av de større batteriene trenger en lengre ledning til lykta. Dette gir deg muligheten til å plassere batteriene f.eks. på innerlomma. Dette vil hjelpe til med å gi batteriene lengre levetid når det er kaldt. Mange velger å ha batteriet festet på bakhodet. Dette hjelper ofte med å balansere vekten av lykten som sitter i pannen.

Trening, Tur og Sykkel

Mange ønsker en hodelykt som kan brukes til alt. Her finnes det flere smarte løsninger som gjør dette mulig. Skal du ikke ha en dedikert løpe- eller ski-hodelykt, lar det seg gjøre både Silva og Lupin har lykter som kan brukes i flere disipliner. Flere modeller kommer derfor med fester til sykkelhjelm.

Som med alt utstyr, passer jo ikke én hodelykt optimalt til alt - så gjør litt research og spør oss hos Anton Sport til råds. Vi har testet de aller fleste lyktene vi har i sortimentet og har solid produktkunnskap.

Nyheter fra Silva
Flow 6X

Silva

Flow 6X

Unisex
599,-
Trail Runner Free

Silva

Trail Runner Free

Unisex
899,-
Cross Trail 7R

Silva

Cross Trail 7R

Unisex
1 399,-
Explore 4RC

Silva

Explore 4RC

Unisex
699,-
Trail Speed 5R

Silva

Trail Speed 5R

Unisex
1 799,-
Active 350RC

Silva

Active 350RC

Unisex
599,-
Nyheter fra Lupine
Blika X4 Smartcore

Lupine

Blika X4 Smartcore

Unisex
5 799,-
SL SF Shimano 31.8 mm

Lupine

SL SF Shimano 31.8 mm

Unisex
4 699,-
Wilma RX7 Smartcore

Lupine

Wilma RX7 Smartcore

Unisex
7 799,-
Piko X4 Smartcore

Lupine

Piko X4 Smartcore

Unisex
4 899,-
SL SF Bosch 31.8mm

Lupine

SL SF Bosch 31.8mm

Unisex
4 699,-