Hvordan løpe raskere?

Disse tipsene er for alle løpere som ønsker å forbedre sine personlige rekord. Noen tips kan du ta i bruk umiddelbart, mens andre kan hjelpe deg med å bli raskere over tid. Når det er sagt, så er det bare å sette igang; alt dreier seg om fart fra nå.

10. aug. 2021
Tekst: On
Foto: On

Enten du akkurat har begynt med løping eller allerede deltar i konkurranser, er det et felles mål alle løpere deler; ønsket om å løpe raskere. Under finner du fem gode måter å øke hastigheten din på, men aller først tar vi en rask gjennomgang av noen grunnleggende prinsipper.

Skikkelig oppvarming og nedkjøling er viktig ikke bare for å unngå skader, men også for å bli komfortabel med et raskere tempo. God ernæring, kombinasjon av mat og et kosthold rikt av naturlige matvarer vil sannsynligvis gjøre at du føler deg bedre og raskere. Og til slutt, vann er virkelig din bestevenn – drikk jevnlig gjennom hele dagen for å føle deg hydrert til løpeturen.

Sånn, la oss komme i gang med tipsene.

1. Riktig løpeholdning

Hvis målet ditt er å løpe så fort du kan i en sprint, enten den sprinten er på løpebanen eller mot mållinjen i et maraton, er kroppsholdning og løpeformen din som får deg dit. Akkurat som på en 100 meter, er den ideelle sprintholdningen ved maks innsats, å lene seg fremover med blikket rett frem, overkroppen er stram og oppreist, armene 90 grader og svingende så raskt som mulig, stramme hofter (ikke svaiende fra side til side) og fokus rettet mot å lande på for- eller midtfoten.

2. Ta korte raske steg

Med kroppsholdningen på plass, bør du konsentrere deg om kortere steg enn vanlig, med fraspark igjen så snart foten treffer bakke for størst mulig fremdrift. Med kroppen din allerede fremover lent, som en del av den riktige løpsholdningen, vil du oppdage at du allerede tar flere skritt enn du ville gjort med din vanlige stegfrekvens. Du kan sikte deg inn på rundt 90-100 skritt per fot per minutt, noe som er ambisiøst, men husk; det er det raskeste vi strever etter her, så sikt høyt for å oppnå den høye hastigheten.

3. Bli «gira» med musikk (eller en løpepartner)

For å inspirere til raskere stegrytme har forskning vist at det å lytte til musikk med rask rytme (over 180 slag per minutt) øker hastigheten når du løper. Å lytte til musikken med litt høyere volum enn det du vanligvis gjør har også vist seg å øke avstanden du kan løpe i raskere tempo, da det hjelper å distrahere deg fra følelsen av at du er sliten (vær dog forsiktig med for høyt volum og vær ekstra oppmerksom på omgivelsene du løper i).

Om musikk ikke er din greie når du løper, kan en rask treningspartner være til god hjelp og motivasjon. Ved å legge til et element av konkurranse, i tillegg til å ha noen der som kan «pushe» deg, kan begge deler hjelpe deg med å presse deg mot de nye PR-ene som du jakter.

4. Se bra ut, ha det bra, løp fortere

Interessante studier som har blitt gjort viser at hvis om du føler du ser bra ut, så presterer du bedre. Derfor, den dagen du slipper løs «fartsdemonen» i deg, tenk på det som en helaften på byen. Ta på deg ditt råeste løpestæsj, rene skoene og bruk følelsen av å se bra ut for alt den er verdt. For å sørge for at skoene dine ikke bare ser bra ut, men også er laget for fart, finner du er par On-favoritter under, som har levert resultater i verdensklasse.

5. Tren riktig

Om du ønsker å investere litt mer tid i å finne ditt raskeste deg, er trening innen tre hovedområdene blitt bevist å være den beste måten å garantere raske resultater.

Tren bakker

Den økte motstanden ved å løpe opp bakker, aktiverer og styrker mye av kjernemuskulaturen som brukes når du spurter, og gjør det til en av de raskeste måtene å bli ... raskere. Som en start, finn nærmeste bakke og løp så mange 10 sekunders spurter opp med maksimal innsats du klarer, hvile et minutt imellom hvert drag.

Tren vekter

Å fokusere på styrke øker kraften i stegene dine, noe som betyr at hver gang foten din treffer bakken, vil frasparket få en ekstra «boost» som skyter fremover (det er også den beste måten å bli raskere på uten å faktisk løpe). De to beste øvelsene du kan gjøre for hastighetsstyrke er markløft og knebøy med vekter. Prøv 3 x 10 repetisjoner med en vekt som får deg til å slite med å fullføre den siste repetisjonen (det vil være verdt det når du ser resultatene på din tid).

Tren intervaller

Intervaller hjelper til med å styrke musklene og utholdenhet, så mens de to forrige treningstypene fokuserer mer på styrke for fart, hjelper intervaller med distanse, noe som betyr at du kan løpe raskere lenger. Praktisk. Et godt utgangspunkt for slike "HIIT"-økter (høyintensitetsintervalltrening) er å finne en løpebane eller rundløype og kjøre en «pyramideøkt» på 20m (meter) maks fart, 40m rolig, 40m maks fart, 60m rolig, 60m maks fart, 40m rolig, 40m maks fart, 20m rolig, og til slutt 20m maks fart. Juster pyramiden med lengre avstand når du blir vant til dem.

Bilde: On Cloudstratus

Bonustips: tenk luft

Vi vet at det allerede er masse å huske på kommer til fartstrening (riktig form, skrittlengde og så videre), men interessant forskning rundt det å løpe raskere viser at å tenke «luft» når du gir gass - tenk at du selv er laget av luft, er lett og vektløs. Det er lite håndfaste beviser på om dette faktiske fungerer, men det finnes noen interessante historier og observasjoner, så vi velger å inkludere den som en liten bonus. Når det gjelder det å knipe inn sekunder på tidene dine, kan et hvert lite triks være verdt et forsøk...

Utstyr som gjør treningen enda bedre

Weather-Vest Dame

On

Weather-Vest

Dame
1 599,-
Cloudstratus Dame

On

Cloudstratus

Dame
1 999,-
Cloudstratus Herre

On

Cloudstratus

Herre
1 999,-