Kjøpsguide til langrennsski

Selv om nordmenn er kjent for å være født med ski på beina, er det ikke dermed sagt at valget av ski, og det å finne riktig utstyr allikevel er en enkel oppgave. For å hjelpe deg litt på vei har vi satt opp en guide som forhåpentligvis hjelper deg godt på vei og gjør oppgaven enklere.

14. nov. 2022
Tekst: Anton Sport
Foto: Fischer, Swix & Salomon

Et godt utgangspunkt er først av alt å finne ut hva du primært ønsker å bruke skiene til? Er det trening og konkurranser, tur og rekreasjon eller på fjellet og kanskje til ekspedisjoner, som står i fokus? På en treningsski vil lett vekt og glid være mer avgjørende, mens en turski vil stabilitet ha betydning og på fjellski er stålkanter, bredde og bæreevne viktigere.

Langrennsski - Hva bør du se etter?

Når du skal velge lengde på ski er det er viktig at du tar hensyn til egen høyde og vekt. (Bruk reel vekt, ikke ønsket vekt). Det er viktig at skiene passer din vekt, og ikke er altfor lange i forhold til din kroppshøyde. Det er skiens spenn som avgjør dette, og her bruker vi en spennmåler for å sikre at dette blir riktig. I tillegg er ferdighetsnivå aktuelt å tenke på, da en nybegynner ikke har samme teknikk som en viderekommende utøver.

En dyrere ski vil har en mer avansert oppbygning, være lettere, ha en oppgradert såle og bedre glid, og dermed være raskere.

Våre anbefalte skilengder:

  • Klassisk felleski og smøreski bør være mellom 15 - 25 cm høyere enn kroppslengde.
  • Skøyteski bør være fra kroppshøyde til 15 cm høyere enn kroppslengde.
  • Fjellski bør være mellom 20 - 25 cm høyere enn kroppslengde.
  • Barneski bør være ca. like lange som barnets kroppslengde.

NB! Skulle vi se at du har valgt ski med spenn eller lengde som ikke passer din høyde, vekt og ferdighetsnivå tar vi kontakt med deg for å komme med en anbefaling vi mener vil passe deg og ditt bruksområde bedre.

DE VIKTIGSTE KATEGORIENE INNEN LANGRENN

Felleski

Det begynner å bli noen år siden felleskiene gjorde sitt inntog på markedet. Enkelt forklart er dette langrennsski til klassisk der smøresonen har en fell istedenfor en smørelomme der man legger på voks eller klister. Denne type ski er geniale for de alle fleste, hvor man slipper å tenke på hvilken smøring som passer dagens føre, altså en videreutvikling av smørefri ski. Med denne type ski gir godt fest uansett.

  • Godt egnet til tur og trening i preparerte løyper.
  • Fungerer på de fleste fører. (På enkelte fører som f.eks. kalde forhold vil en smøreski gi bedre glid- og festeegenskaper.)
  • Krever lite til middels tekniske ferdigheter.
  • Husk at felleski også må glides og at fellene bør renses og behandles med jevne mellomrom.

Vi anbefaler at du velger en klassisk felleski som er mellom 15 - 25 cm høyere enn kroppslengde.

Se alle felleskiene her

Klassisk langrenn

Disse kan disse deles inn to grupper, tur/markaski og til trening/konkurranser, hvor hovedvekten er til den siste gruppen. Her spiller både vekt, stivhet (spenn) og til hvilket føre skiene hovedsakelig er tiltenkt inn. Racingski kommer i mer spesifikke utgaver for de ulike førene, basert på forskjellige konstruksjoner. Modellene er dessuten konstruert for høyere hastighet og har et lett og slank design. Det er viktig at man får plukket et par ski med riktig spenn, som sikrer at smørelommen ikke subber og at man samtidig klarer å trykke ned skiene optimalt for kraftige fraspark.

  • Godt egnet til trening og konkurranser. Kan også brukes til raskere turer i preparerte løyper.
  • Finnes egne modeller til både kalde (voks), varme forhold (klister), nullføre (rubb) og til staking.
  • Krever kunnskap om smøring samt noe teknikk for godt feste til hver tur.
  • Husk at klassiske ski må glides og at smøresonen bør renses og behandles med jevne mellomrom.

Vi anbefaler at du velger en klassisk langrennsski som er mellom 20 - 25 cm høyere enn kroppslengde.

Se alle klassisk skiene her

Skøyteski

Disse skiene er annerledes enn klassiske smøreski og felleski. Skøyteski har ikke noe smørelomme kun glidsone under hele skien. Skøyteski har et stivere spenn og et kortere skidesign, sammenliknet klassiske langrennsski. Foruten ski bruker man også egne type støvler og bindinger, som er stivere, høyere og gir bedre støtte.

  • Godt egnet til trening og konkurranser i preparerte løyper. Bra også når det er vanskelige smøreforhold, type nullføre.
  • Krever noe grunnleggende teknikk.
  • Må glide med jevne mellomrom.
  • Suverent som et supplement for å variere skigåingen og trene alternativt til klassisk.

Vi anbefaler at du velger en skøyteski som fra kroppshøyde til 15 cm høyere enn deg selv.

Se alle skøyteskiene her

Fjellski

Langrennski til fjell er bredere sammenliknet med de andre skitypene, bedre egnet til langrenn utenfor preparerte løyper og til alle type snøforhold, fra puddersnø og hard, isete snø. Skibredden sikrer at du holder oppå snøen siden din kroppsvekt er spredt over et større areal. Noen modeller er det mulighet for å montere kortfell, for økt feste på vanskelig smøreforhold. I tillegg har fjellski ofte stålkanter, for et godt kantgrep på isete og harde forhold.

  • Godt egnet til tur utenfor preparerte løyper, uansett snøforhold.
  • Krever lite til middels tekniske ferdigheter.
  • Husk at fjellski må glides og at smøresonen bør renses og behandles med jevne mellomrom.
  • Har ofte stålkanter og mulighet for kortfell for økt kontroll.

Vi anbefaler at du velger en fjellski som er mellom 20 - 25 cm høyere enn kroppslengde.

Barneski

Når det kommer barneski og utstyr er noe av det viktigste å huske på at barna vokser ut av utstyr, ikke inn i. Pass derfor på at skiene ikke er for lange og støvlene er for store, da dette kan være med å ødelegge skigleden. Når man går over i juniorklassen bør man ha litt lengre ski, samt ski med spenn for økt glid og skiglede.

Velg ski som er ca. like lange som barnets kroppslengde. Noe lenger for eldre barn og junior.

Glid og festesone på klassiske langrennsski

Sålen på klassiske langrennsski er delt inn i tre soner. Glidsoner foran og bak samt festesone, eller smørelomme, i midten. Festesonen er hvor man legger smurning eller klister. Denne festesonen er der man får feste når skien tråkkes ned og som gir fraspark og dermed fremdrift. Glidsonene er sonene som hviler på snøen og gjør det mulig for deg å oppnå gli og fart. Smøresonene er ofte definert med 0.1, 0.2 og 0.3 som indikerer hvor langt eller bakover du skal smøre med de forskjellige smøringene, f.eks. vil 0.1 brukes til ren tørrvoks, 0.2 brukes til f.eks. tynt lag med klister som er dekket med tørrsmurning, mens 0.3 er for rent klister. Dette er for å sørge for best mulig glid og feste på skiene basert på hva slags føre man smører skiene for.

Er det fortsatt noe du er usikker på eller er i tvil om hvilke langrennsski du bør velge, kan du gjerne kontakte oss på telefon, chat eller stikke innom din nærmeste Anton Sport butikk.