Ekspedisjon dagstur
13. mars 2018
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Ida Baardseth og Ticket to the Moon

Tiltak.

Om dørstokkmila var tung for å komme seg på trening eller treningstur, så kan den om mulig være enda tyngre for å komme seg ut på en tur i marka. Særlig hvis du ikke er helt på hjemmebane utenfor Ring 3.

Her er greia: Det er litt tiltak. Det er litt tyngre å planlegge for flere timer ute. Litt stress å vite hva som egentlig hører hjemme i dagstursekken og hva du fint kan la ligge. Fjellvettreglene sier masse om trygge valg på tur, men ingenting om hva som er den beste kaffeløsningen. Eller hvordan man får varm lunsj uten å pakke med engangsgrill, tennvæske, 14 tennbriketter og halve vedkassa i sekken.

Slapp av. Det løser seg.

”Tur-hack” nummer 1:

Bruk ut.no sine kartsider. Her finner du milevis med turstier i ditt nærområde. Vips så oppdager du at hverdagsflukten kun er ett par t-banestopp unna. Der ble dørstokkmila kraftig redusert.

Ta det pent. Sjekk værmeldinga i grei tid før du går ut og husk at det er lokale forskjeller. Står det ’70% sjangse for regn’ – regn med regn. Står det 4 kalde i Oslo, kan det fint være 8 blå litt lengre opp og inn i marka. Bli heller positivt overrasket, det er tross alt mye hyggeligere. En lett vind og vanntett jakke, eventuelt regnponcho som dekker både deg og sekken tar lite plass og er gull verdt om du plutselig får en kalddusj. Dunjakka tar nesten ikke plass i sekken og er en vinner når du finner den perfekte pauseplassen.

Bilde: Ida Baardseth

Planlegger du å lage en liten camp?

Få ting er så koselig som å lage sitt eget lille krypinn under en tarp. Har du litt flaks kan du også snuble over en skikkelig bra gapahuk som noen gode hjelpere har latt stå. Miljøvennlig, sjarmerende og med hyggefaktor 200, rundt regnet. Rigg opp med et godt sitteunderlag og ta gjerne med et lett pledd. Ikke alltid nødvendig, men litt ekstra koselig allikevel.

På tide å fyre opp. Brenner eller bål? Ja takk, begge deler sier Ole Brumm. Jeg kunne ikke vært mer enig. For de enkle, spontane turene er en liten minibrenner, gass og ett snedig sett med stekepanne og kjele akkurat passe til å sikre noen reale pannekaker og en god slump pulverkaffe. Enkelt, lett å pakke, lett å bære og rimelig treffsikker meny for de aller fleste turfølger. For den litt mer avanserte kan det være fint å ha med to-tre-fire tørre vedkubber og en god kniv eller øks i sekken. Med litt startved får du fort fart på sakene og da er det bare å stå klar med kaffen så fort det er god kok på kjelen. Slenger du noen ferdigpakka ostesmørbrød ned i bålglørne har du snart en lunsjfest av de sjeldne.

Gira på superlett pakking? Da kan det være verdt å investere turvariant av vannkokeren. En liten gasstank pluss Windburner fra MSR eller JetBoil og du har kokende vann på 2 minutter. Kjappere turkaffe får du kun på termos. Hell opp en raus kaffekopp. Fyll vann på en pose Real Turmat og nyt sort gull mens du venter på at middagen skal godgjøre seg.

Sulten på dessert? Ta av selve vannbeholderen og bruk kun brenneren som grill for marshmallows. Ekstra gøy for små turføtter – her kan du sanke noen enkle turpoeng!

Bilde: Ida Baardseth

Der har du det altså. En medium stor tursekk, 35-50ltr, rommer alt du trenger for et lite eventyr. Husk fyrstikker og vannflaske. Til slutt: Skru mobilen på flymodus hvis du kan. Kjenn litt på følelsen av å være logget av, men bruk gjerne muligheten til å samle minner på kamerarullen. Kanskje dørstokkmila har krympet litt til neste tur.