Hva gjør jeg på tur?
19. mars 2018
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Ida Baardseth og Anton Sport

Jeg lager bål.

Primitiv, enkel underholdning som kan holde meg opptatt i timevis. Så lett, men allikevel en potensiell kilde til enorm frustrasjon. Du kjenner kanskje igjen scenarioet? 41 fyrstikker og samtlige medbrakte tennbrikketter senere og du sitter igjen med en forkullet klump med småkvist og en knust drøm om å få smeltet osten på toasten du har tatt med som niste.

Jeg er fortsatt nybegynner, men har plukket opp noen tips og triks på veien som kanskje kan hjelpe deg.

Ha med startved

La egoet bli igjen hjemme og ta med 3-4 tørre vedkubber i sekken. Husk kniv eller øks så du kan spikke av litt opptenningsflis fra kubbene. Sammen med litt tørr bark og never har du fort en god start på et bra kaffebål. Etter hvert som du blir mer dreven bålmakker kan du teste med færre hjelpemidler. Utfordre deg selv litt mer for hver tur. En god start kan være å få til et bål som varer på bare én fyrstikk. Når det er i boks, hvorfor ikke prøve tennstål neste gang?

Lag en tørr base

Det er ganske håpløst å få noe som helst til å brenne om det er vått og fuktig under. Finn en tørr bålplass. Se etter godt pakket underlag eller lag en tørr base hvis du ikke har muligheten til å rydde bålplass. Granbar funker bra. Medbrakte, tørre vedkubber funker enda bedre. Lag en base av to kubber inntil hverandre og lag startbål i midten. Varme er essensielt for flammer. Varmen fra de tørre kubbene i bunnen av bålet gjør at du så fort du har god fyr så og si kan brenne hva som helst av vedfangst.

Tenk funksjon

Kaffebål eller kosebål? Det finnes mange muligheter for hvordan du kan stable for å få et bra bål som varmer godt, men det kan være lurt å ha en plan for hvordan du har tenkt til å bruke bålet. Skal du ha kokekaffe kan det være smart med et pagodebål: stable kubbene parallelt lagvis med opptenningskvist i midten. Den flate toppen gjør det enkelt å sette kaffekjelen på toppen. På vinteren kan du velge samme prinsipp som pagodebål, men med tettere lag av kubber. Tenn opp et lite pyramidebål på toppen og la bålet brenne nedover. Dette bålet holder lenge og gir god varme – nok til å ta fram bålvaffeljernet om du har et sånt liggende. Klassikeren pyramidebål funker til det meste, kanskje spesielt mat som krever grillspyd. Legg noen flate steiner nære bålet som du kan bruke som base for å steke foliepakket mat.

Til slutt litt kort om god bålskikk. I Norge er det forbudt å gjøre opp ild mellom 15. april og 15. september i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Gjør deg kjent med lokale reguleringer for båltenning. Uavhengig av dato er det alltid viktig å være forsiktig med båltenning i veldig tørt terreng.

Bilde: Ida Baardseth