Reis mindre, opplev mer

«Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen. Finn ut hvilke turområder du har i nærheten, og benytt deg av dem. Da blir det enklere å planlegge og gjennomføre turer, og tiden du sparer på reisen kan du bruke på å oppleve, nyte og utforske naturen. Og når du først reiser, reis miljøvennlig.» - DNT ung og POW Norge.

06. apr. 2018
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Ida Baardseth, Kristine Elise Storvig

Jeg jublet høyt da DNT ung og POW Norge lanserte Miljøvettreglene. Fjellvettreglene bør bankes inn i ryggmargen for at vi skal kunne ta best mulig vare på oss selv på tur, men nå er det på tide at vi også tar vare på turmålene.

Miljøvettregel #1: Reis mindre, opplev mer

Transport til og fra tur gir store utslipp, men med litt kreativitet kan vi enkelt begrense disse og samtidig få til både flere og bedre turer. Du trenger ofte ikke reise så langt for å finne noen perler. Av og til er sykkelen alt du trenger for å komme til starten på eventyret. Der du må strekke strikken litt lengre – sjekk gjerne kollektive muligheter først. Ikke en løsning? Se Miljøvettregel #5: Samkjøring er bra kjøring.

Innenfor Oslo og Akershus er vi så heldige at vi har et vell av muligheter for nærtur. Her er noen av mine favoritter:

Fagervann, Nordmarka

Ta bussen til Skar i Maridalen og gå en liten time oppover merket sti for å komme til Fagervann. Her finner du nydelige hengekøyeplasser strødd rundt hele vannet og flere gode teltplasser. Det er et populært turmål, men det er god plass til å finne sin egen private camp. Like fint vinter som sommer. Har du lite tid er dette også en perfekt dagsturdestinasjon.

Bilde: Kristine Elise Storvig

Tanksskytebanen i Trandumskogen

Et steinkast utenfor terminalen på Gardermoen finner du krigsminnet i Trandumskogen. Skogen i seg selv er full av historisk sus som kiler litt i ryggmargen. Det er tett mellom minnesmerkene etter de falne fra krigen. Tanksskytebanen ble brukt av tyskerne for testskyting med stridsvogner. De armerte betongveggene skulle fungere som lyddempere. Disse står igjen og skaper en helt spesiell stemning i skogen. Spennende dagtur for både små og store. Hit kommer du deg kun med bil og du kan parkere rett ved skytebanen.

Bilde: Ida Baardseth

Romeriksåsen

La meg fortelle deg min hemmelighet. Det finnes et langrenns-eldorado i Oslomarka som har en brøkdel av Nordmarka- og Østmarka trafikken i løypene. Romeriksåsen byr på doble trikkeskinner, lett kupert terreng, koselige hytter og blide skiløpere både med og uten raske briller. Løypene er godt merket med distanser og løypekart. Her finner du både trimturer, langturer, barnevennlige turer og for den som er skikkelig ivrig også muligheter til å rote seg tilbake til Nordmarka. Det er mange innfallsporter til Romeriksåsen. Sjekk markadatabasen for å finne den som passer deg best.

Bilde: Ida Baardseth