Over neste knaus

Møt Ida – vår friluftsambassadør

Min friluftsinteresse startet for alvor da bestefar tok med supertante og fem barnebarn på tur til sitt andre hjem: Dørålseter i Rondane. Bestefar er vokst opp i disse dalstrøkene, med ”ein te kvart bein” på innerlomma og fiskestang på ryggen. Det var vår tur til å oppdage dette lekelandet.

01. jan. 2019
Tekst: Ida Baardseth
Foto: Geasy

Fordelt på de yngste i turlaget hadde vi hver vår halvliter med vann, turkopper og en tante utstyrt litt mer erfaring enn naive barnebarn. Hun hadde litersflaske. Vi skulle snart oppdage betydningen av uttrykket ”over neste knaus”. Etter å ha beveget oss et realt stykke opp i høyden mot toppen vi hadde sett oss ut fra campen begynte flaskene med vann å tømmes i sommervarmen. Ikke noe problem, det er ”vann over alt i fjellom” og ”eit tjønn over neste knaus”.

Vi kom over første knaus. Ingen ’tjønn’, men en ny knaus. Javel ja, men over neste knaus er det vann, det var bare en litt tidlig melding. Ny knaus, ingen tjønn. Sterkere sol, mer pågangsmot. Målet er vann. Jo fortere vi forserer neste knaus, jo nærmere er vi den hellige vanngral. Knausen kom og forsvant rett i en ny knaus. Steinrøysa som ruver snaue 1600 meter over havet er knusktørr. Litersflaska til tante går på rundgang før neste knaus. Det var der allsangen startet. Sniker inn et lite turtips: når du er på god vei ned i kjeller’n er det godt med distraksjon. Turfølget rullet videre over knaus 5, 6 og 7 i flerstemt Queen med kusine-Tine i front som korleder.

Vi skulle snart oppdage betydningen av uttrykket ”over neste knaus”.

Med bratte skrenter kom også bratt læring. Etter å ha satt opp teltleir rett ved et fiskevann med gode fangstmuligheter, begynte utfordringene å bli tøffe allerede på dag to av eventyret. Første leksjon skulle vise seg å bli en brutal utfordring i motbakke. Vi hadde nydelig sommervær. Shorts, korte topper og lett bris i høyden. Høy solkremføring. God glid i nykjøpte tursko. Og full tillit til ordene:

"Det er da vann over alt i fjellom”

Det var ikke vann over alt i fjellom.

Vi kom til toppen.

Tok noen halvfokuserte bilder. Furtet over fravær av bok vi kunne signere for slitet. Snublet vi ned igjen den bratte veien i håp om å komme fortere ned til vann. Dømmekraft er ikke-eksisterende når alle vanntanker er tømt og ’Under Pressure’ er gått over i en noe sliten variant av Avril Lavigne’s ’Complicated’.

”... and you fall, and you crawl, and you break, and you take, what you get”

Og midt i en kråkesalto på vei ned steinrøysa fant vi en bitteliten bekk i en bitteliten fjellsprekk. Vi har aldri gått uten ekstra vannflaske siden. Og vi har alltid en stemme i bakhodet som minner oss på at ”etter neste knaus, følger neste knaus”, men det er faktisk en del av sjarmen.