Løpeteknikk

Enten du er nybegynner eller en erfaren løper, er løpeteknikk avgjørende for hvor fort du løper og hvor mye energi du bruker. Riktig løpeteknikk er også med på å redusere risikoen for skader og gjør løpingen mer morsom.

01. apr. 2020
Tekst: Mari Rangnes
Foto: Nike

Enkle tips for å få en bedre løpeteknikk:

  • Rett deg opp i ryggen og hold hodet og blikket rett fremover. Tenk «stolt» holdning og unngå svai eller krum i nedre del av ryggen.
  • Løping skal skje lett fremoverlent og hoften skal skyves fremover i løpesteget. Det er viktig at den fremoverlente bevegelsen ikke skjer i hofta, men i anklene. Det skal dannes en rett og fremoverlent linje fra helen til skuldrene.
  • Foten skal treffe rett under kroppen og ikke for langt foran kroppen. Foten skal treffe underlaget rett under hofta. Dersom man plasserer foten et stykke foran kroppen vil det føre til at man bremser farten.
  • Foten skal være så kort tid som mulig i kontakt med underlaget. For å få en god løpsøkonomi er det viktig å jobbe med korte steg og høy frekvens.
  • Armene skal bevege seg rett frem og tilbake i fartsretningen og ikke svinge fra side til side. Hoften skal være stabil og ha en naturlig rotasjon. Mange har dessverre for mye rotasjon i hoften som gjør at overkroppen må kompensere og rotere mer. Det fører til at man mister bevegelse i fartsretningen.
  • Vær avslappet i armer, skuldre og nakke.

Selv om alle disse teknikkene henger sammen og til en viss grad avhenger av hverandre, kan det være lurt å fokusere på en ting av gangen. Neste gang du skal på løpetur velger du deg ut 1-2 ting å fokusere på. Når du kjenner at dette har blitt en naturlig del av din løpsteknikk bygger du på med 1-2 nye teknikker. På denne måten vil du gradvis tilegne deg bedre løpsteknikk og det vil føles mye mer naturlig enn dersom du skulle jobbe med alt på en og samme gang. Husk at det tar tid å endre løpsteknikk da man allerede har godt innarbeidede vaner i bevegelsesmønsteret sitt. Vær tålmodig og bruk tid, og finn ut hva som fungerer best for deg.