Rulleskiturer

Etter en lang og deilig vinter med massevis av snø, er det ikke mange flekkene igjen i Nordmarka for skigåing nå. Selv etter en vinter som dette er det mange som ikke er lei skigåinga, og som gjerne spenner på seg rulleskiene, for å forlenge skifølelsen inn i sommermånedene. Nå som stakeinteressen ikke lenger er forbeholdt toppløperne i Visma Ski Classics er det stadig flere mosjonister som bruker sommermånedene til å bygge opp stakekapasiteten på rulleski. Husk at staking på asfalt er mye hardere enn på snø, så begynn gjerne med litt kortere turer for å unngå betennelse i albuene. Her kommer forslag til fire fine rulleskiturer i Oslo og omegn.

04. juni 2018
Tekst: Kaja Stabursvik

Sørkedalen

Sammen med Maridalen er det nok dette strekket som brukes hyppigst av rulleskigåere i Oslo. Dalen måler omtrent 9 kilometer fra Bogstad badeplass til Skansebakken, noe som gir en tur på 16 kilometer i lett terreng. Dersom man ønsker å forlenge økta, kan man enten gå flere runder, eller man kan avslutte med motbakkebonanza hele veien opp til Tryvann.

  • Ankomst: Har man to biler, kan man først kjøre til Tryvann og parkere den ene bilen, før man kjører den andre bilen ned til Bogstad badeplass og tar fatt på økta. Alternativt kan man ta bussen til Voksen Skog og gå av på Bogstad Camping, spenne på seg skia og gå noen runder i Sørkedalen før man tar turen til Frognerseteren og tar t-banen tilbake til byen.
  • Asfalt: Ok
  • Pluss: Fine omgivelser i slakt terreng og mulighet for lange motbakker
  • Minus: Kan være tungvint å komme seg til uten bil hvis man ikke bor i nærheten, tidvis en del bilister

Last ned rutene på Strava:

Stakeintervall (flatt)

Intervall til Tryvann (bakke)

Sørkedalen

Maridalen

Også et av de mest brukte strekkene blant rulleskigåere i Oslo. Fra parkeringen på Brekke måler Maridalen omtrent 8 kilometer til Skar. Der kan man enten snu og gå tilbake der man kom, eller man kan ta sideveiene enten via Sandermosen eller Maridalen skole. Ved Maridalen kirke kan man ta av østover. Etter om lag 1,5 kilometer begynner veien å stige, og dette strekket er fint å bruke til stakeintervaller for de som liker sånt. Asfalten her er også bedre enn i resten av Maridalen.

  • Ankomst: 54-bussen mot Kjelsås stasjon, eller 51 mot Maridalen stopper på Brekke. Her er det bare å spenne på seg skia og stake i vei.
  • Asfalt: Dårlig i selve dalen. Bedre i Greveveien (ta til høyre ved Maridalen kirke)
  • Pluss: Idylliske omgivelser i slakt terreng og mulighet for lange, slake stakedrag i Greveveien
  • Minus: Dårlig asfalt, tidvis en del bilister

Last ned ruten på Strava:

Stakedrag i Greveveien

Maridalen

Sinsen – Gjelleråsen – Nittedal

Veldig fin rulleskirute med mange muligheter for forlengelse. Fra Sinsen kan man gå på fortauet uten å bekymre seg for bilister helt til Gjelleråsen og mot Nittedal eller Hvamkrysset. Fra Sinsen til Gjelleråsen er det omtrent 12 kilometer. Kjører man ned bakkene mot Hvamkrysset, kan man ta til venstre ved Moxy Hotell (du ser det fra veien). Herfra er det endeløse muligheter til å fortsette langt innover Nittedal i bølgende terreng og naturskjønne omgivelser.

  • Ankomst: 31-bussen eller t-banen til Sinsen. Litt vanskeligere å parkere med bil her enn Maridalen og Sørkedalen.
  • Asfalt: Bra. Men vær obs på at man må litt opp og ned av fortauskanter opp mot Gjelleråsen.
  • Pluss: Bilfritt fram til Nittedal/Moxy Hotell, ellers også lite trafikk på landeveiene. Flott natur etter Gjelleråsen og gode muligheter for å forlenge turen
  • Minus: Litt opp og ned fra fortauskanter fram til Gjelleråsen

Last ned rutene på Strava:

Gjelleråsen - Rudkollen

Sinsen – Gjelleråsen – Nittedal (kort)

Sinsen – Gjelleråsen – Nittedal

Gamle Mossevei

Min favoritt! Her er asfalten fin, og du kan gå til Moss og lengre om du så vil. Du må påregne litt bilister mellom Ljansbukta og Tusenfryd, men forlenger du turen mot Ås, Drøbak, Hvitsten og Son, får du færre biler og nydelig landskap på kjøpet. Follo byr på et virvar av fine landeveier og lite bilister. Asfalten er god store deler av veien, men litt dårligere akkurat langs Årungen. Man kan gå fra Oslo sentrum, men vær obs på to metallrister rett etter Schell på Bekkelaget. Om man er glad i kupert terreng, kan man gå ut til Nesodden og ta rutebåten tilbake til Oslo fra Nesoddtangen.

  • Ankomst: Hva som helst kollektivt som tar deg til Sjølyst (start turen ved Frognerkilen og følg Tour de Finans til Sørenga) eller Oslo S. Alternativt kan man parkere på Bekkelaget eller Ljanbukta. Om man ikke ønsker å gå tur-retur, men vil ha en lang tur, kan man ta toget hjem igjen fra Ås, Vestby eller Sonsveien. Barcode-Son er i overkant av 50 km.
  • Asfalt: Bra
  • Pluss: Veldig mange muligheter for lange turer, flotte omgivelser og mindre trafikk jo lenger unna Oslo man kommer. Anbefaler for øvrig en softis på Nesset i Bunnefjorden
  • Minus: Kan tidvis være en del bilister mellom Ljansbukta og Tusenfryd

Last ned ruten på Strava: Bekkelaget – Tusenfryd

Gamle Mossevei
Touring NIS

Swenor

Touring NIS

Unisex
1 950,-
Fibreglass Cap NIS

Swenor

Fibreglass Cap NIS

Unisex
3 500,-
Roller Ferrule

Swix

Roller Ferrule

Unisex
129,-