Slik pakker du ryggsekken

Du har funnet den rette sekken, nå er det på tide å fylle den opp og komme seg ut på tur. Enten det er første gang du legger ut på et fler dagers tur med oppakning eller det er for tusende gang, må du fortsatt kunne det grunnleggende om hva og hvordan du skal pakke sekken.

08. juli 2021
Tekst: Osprey
Foto: Osprey

Vurdere hvor lenge du skal være på tur

Hvis det bare er en natt eller to, er det lite sannsynlig at du trenger mye mat eller like mange klesskift som om du legger ut for en måneds lang ekspedisjon.

Din andre utfordring er å sikre at du har den rett utstyr med deg til forholdene du står overfor. Hvis det blir kaldt, ta med varmt utstyr. Hvis det blir vått, ta med vanntett ... du skjønner tegningen. Sørg også for at du har nok av de «typiske forbruksvarene». Det er en dårlig idé å gå tom for gass til primusen din eller batterier til hodelykten. Men vær fornuftig! Jo mer du tar med, jo tyngre blir sekken. Tenk gjennom to ganger om du virkelig trenger de ekstra tingene.

Fylle sekken med alt du har plukket til turen

Etter noen turer kommer du ikke til å tenke to ganger på hvor de forskjellige ting skal pakkes og hvordan du kan gjøre turlivet enkelt for deg selv, men de første gangene kan det føles som et 3D-puslespill. Sekken din er laget for å bære mye vekt, men måten du pakker den på utgjør en stor forskjell på hvor komfortabel den er å bære. Legg tunge ting nær midten av ryggen og de lette, komprimerbare tingene rundt eller på toppen.

Når du pakker, vil du at sekken din skal se høy og slank ut, noe som holder vekten på riktig sted i forhold til kroppen din. Ved å bruke sekkens kompresjonsstropper sikrer du at du ikke ender med en kort og tykk ryggsekk.

Husk å opprettholde balanse fra side til side også – en sekke som «lener seg» til den ene siden kan være ubehagelig for både ryggraden og skuldrene. Gjør et poeng ut av å få så mye utstyr inni sekken som mulig, gjenstander festet over utsiden av sekken ødelegger «balansen», spesielt hvis de får slenge fritt rundt. Til slutt har topplokket en tendens til å bli en «oppbevaringskasse» for masse små ting som til sammen utgjør en betydelig vekt og ofte gjør sekken veldig topptung - vær forsiktig med dette!

Den siste tilpasning handler om tilgang

Sørg for at du enkelt får tilgang til tingene du trenger. Det er ikke morsomt å måtte tømme ut alt innholdet i en overraskende kraftig regnskur, fordi den vanntette jakken er begravet midt i sekken!

Når du er ferdig pakket og føler deg komfortabel, kan du en liten «prøvetur» med sekken på ryggen. Gå opp og ned noen trapper for å gjenskape det å være i naturen. Føler du ikke at ting er helt riktig, kan du justere på stropper og belter til du finner den beste løsningen for deg selv.

Anbefalte sekker til flerdagers turer

Transporter 95

Osprey

Transporter 95

Unisex
1 899,-
Transporter 120

Osprey

Transporter 120

Unisex
2 049,-
Aether Plus 100

Osprey

Aether Plus 100

Unisex
4 099,-
Ariel Plus 85

Osprey

Ariel Plus 85

Dame
3 899,-
Poco LT Child Carrier

Osprey

Poco LT Child Carrier

Unisex
2 799,-
Ace 75

Osprey

Ace 75

Unisex
2 249,-
Archeon 70 M's

Osprey

Archeon 70 M's

Herre
2 999,-
Aura AG 65

Osprey

Aura AG 65

Dame
2 500,-